AL KAIDA PRIZNALA: Jedan od njenih lidera UBIJEN na Arabijskom poluostrvu

Autor:

Svet

06.03.2023

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo je bio ideološki i medijski savetnik Al Kaide, a nešto kasnije je postao jedan od lidera saveta AKAP i sudija unutar terorističke grupe.

AL KAIDA PRIZNALA: Jedan od njenih lidera UBIJEN na Arabijskom poluostrvu

Foto: printscreen/FBI.gov

Al Kaida saopštila je danas da je jedan od lidera ogranka te terorističke mreže na Arabijskom poluostrvu (AKAP) ubijen nedavno u napadu američkog drona u Jemenu, preneo je Arab njuz.

Vojska SAD je ciljala kuću Hamada bin Hamuda al Tamimija, poznatog i kao Abdel Aziz al Adnani, u pokrajini Marib 26. februara. Tamimi je proveo blizu četiri godine u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, pre nego što je otišao u Jemen 2013. godine.

Prvo je bio ideološki i medijski savetnik Al Kaide, a nešto kasnije je postao jedan od lidera saveta AKAP i sudija unutar terorističke grupe. Američki dronovi ubili su 30. januara trojicu operativaca Al Kaide, uključujući i ozloglašenog izumitelja bombi Huseina Hadbula, prenosi Tanjug.

Ekspert za terorizam sa Univerziteta Kembridž Elizabet Kendal rekla je za Arab njuz da je Tamimijeva smrt veliki gubitak za Al Kaidu.

- Bio je talentovan i kreativan, bio je deo džihadističkih medija, ujedno i sudija. Predvodio je medijske inicijative, poput video intervjua sa liderom Al Kaide na Arabijskom poluostrvu Halidom Batarfijem, u novembru 2021. godine - rekla je Kendal. Betrafi je sada jedini preostali živi lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, dodaje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading