SVE JE VIŠE BORBI PRSA U PRSA! Šokantni podaci Britanaca: Rusi šalju na front stare tenkove i bore se lopatama

Autor: Republika

Svet

06.03.2023

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi na ratište šalju stare tenkove iz pedesetih godina.

SVE JE VIŠE BORBI PRSA U PRSA! Šokantni podaci Britanaca: Rusi šalju na front stare tenkove i bore se lopatama

Foto: Tanjug/AP

U jutrošnjem saopštenju o situaciji na ratištu, britansko Ministarstvo odbrane piše da Rusi na ratište šalju tenkove iz pedesetih godina 20. veka.

 

- Ruska vojska je odgovorila na gubitke teških oklopnih vozila razmeštanjem glavnih borbenih tenkova T-62 starih 60 godina - pišu Britanci, prenosi Blic.

Štaviše, nastavljaju Britanci, postoji realna mogućnost da 1. gardijska tenkovska armija, navodno ruska udarna tenkovska snaga, takođe dobije ove tenkove kako bi pokrila gubitke. Naime, za 1. gardijsku tenkovsku armiju rečeno je da bi trebalo da bude pojačana tenkovima nove generacije od 2021. godine T-14 Armata.

Foto: Tanjug/AP

 

- Poslednjih dana identifikovani su ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put isporučeni 1954. godine, a sada prvi put raspoređeni u Ukrajini - pišu Britanci.

Od leta 2022. oko 800 T-62 je izvađeno iz skladišta, a neki su dobili unapređene nišanske sisteme koji će verovatno poboljšati njihovu efikasnost noću, dodaju Britanci.

Ali jasno je da su ovi tenkovi izuzetno ranjivi i zastareli i izuzetno nesigurni, jer njihov oklop nije prilagođen modernom oružju.

Britanci: Rusi se bore lopatama

Ruski rezervisti će verovatno koristiti "lopate" za borbu prsa u prsa u Ukrajini zbog nedostatka municije, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, a prenosi Bi-Bi-Si.

Кrajem februara, rezervisti su opisali da im je naređeno da napadnu ukrajinske položaje "naoružani samo 'vatrenim oružjem i lopatama'", navodi ministarstvo u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju. U izveštaju se pominju lopate poznate kao MPL-50. Lopate su dizajnirane 1869. godine i od tada su se malo promenile, navodi ministarstvo.

Smrtonosnost standardnog alata za kopanje rovova MPL-50 je posebno mitologizovana u Rusiji", saopštilo je ministarstvo. Кontinuirana upotreba lopate "kao oružja naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje karakterišu veći deo ovog rata," rekao.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusima nedostaje municije

Jedan rezervista je opisao da "ni fizički ni psihički" nije spreman za takvu akciju, dodaje se u izveštaju. "Nedavni dokazi ukazuju na povećanje bliskih borbi u Ukrajini", navodi se.

- Ovo je verovatno rezultat toga što ruska komanda nastavlja da insistira na pretežno pešadijskoj ofanzivi, sa manjom artiljerijskom vatrom podrške pošto Rusija nema dovoljno municije - navodi se u izveštaju.

Bi-Bi-Si nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje. Ministarstvo nije dalo informacije o tome gde se takve tuče vode.

U međuvremenu, čini se da su ruske snage obezbedile dovoljnu pozicionu prednost u opkoljenom gradu Bahmutu, saopštio je Institut za rat (ISV). Borbe za Bahmut traju mesecima, dok Rusija pokušava da preuzme kontrolu nad malim gradom u kojem je ostalo 4.000 civila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Aca

06.03.2023 11:26

Pa što im ne izađu na megdan, kad nemaju municije i bore se lopatama.

Džonko

06.03.2023 14:09

Stvaaarno je ovo više smešno i sramotno da se prenose ovakve vesti BBC a jer refovno se nakon vesti kaže da nemogu da nezavisno potvrde istu tu vest, što pokazuje očiglednu LAŽ.. Bruka i sramota... Uozbiljite se...