PUTIN OTIMA UKRAJINSKU DECU! Odvodi ih u logore na ruskom jeziku, pevaju rusku himnu, pa ih usvajaju! Pominje se i polna eksploatacija!

Autor:

Svet

05.03.2023

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

6.000 dece uzrasta od četiri meseca do 17 godina odvedeno u 43 kampa širom Rusije.

PUTIN OTIMA UKRAJINSKU DECU! Odvodi ih u logore na ruskom jeziku, pevaju rusku himnu, pa ih usvajaju! Pominje se i polna eksploatacija!

Foto: Foto ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock

Ukrajinski roditelji očajni su zato što ne znaju gde su im deca ili da li će ih ikada više videti nakon što su ruske snage kidnapovale hiljade mladih i prevezle ih u „logore za prevaspitanje“ u Rusiji, koji se upoređuju sa otmicama koje su izvršili terorističke grupe ISIS.

Prošlomesečna studija Univerziteta Jejl pokazala je da je više od 6.000 dece uzrasta od četiri meseca do 17 godina odvedeno u 43 kampa širom Rusije, uključujući Krim koji je pripojen Moskvi i Sibir, radi „proruskog patriotskog i vojnog obrazovanja“. Smatra se da je pravi broj daleko veći.

Rusija je pokušala da preseljenje dece predstavi kao spasavanje siročadi ili njihovo dovođenje u kampove radi medicinske nege - ali Ukrajinci kažu da se deca ili otimaju ili da se na njihove roditelje vrši pritisak ili prevare da ih se odreknu.

Međutim, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan ove nedelje je uporedio otmice velikih razmera sa onima koje su izvršile terorističke grupe kao što je ISIS, koje su odvodile jezidske devojke iz njihovih domova.

Kan, koji je tri puta posetio Ukrajinu, rekao je za Sandej tajms da „nikada nije video nešto ovako“.

- Isis je otimala jezidske devojke za seksualne robove i dečake da ih treniraju kao borce, a Pol Pot je terao urbane porodice na selo, ali ovo je drugačije - rekao je on.

Kan bi trebalo da govori o tom pitanju u Ženevi u četvrtak.

U razgovoru za ovaj list, roditelji nestale dece opisali su da postaju sumnjičavi kada deca dođu kući opisujući takozvane letnje kampove iz kojih bi odlazili na nekoliko nedelja.

Neki od ovih logora bili su na teritoriji koju su okupirali Rusi, drugi u regionu Krima koji je aneksirao Rusiju.

Nekoliko puta kada su roditelji uspeli da kontaktiraju svoju decu, u početku im je rečeno da imaju zabavne aktivnosti, ali i da je sve na ruskom jeziku i da su svakog jutra naterani da pevaju rusku himnu.

Nekoliko roditelja je opisalo da su obavešteni da će povratak njihove dece kući biti odložen za nekoliko dana, zatim nekoliko nedelja, pa više od mesec dana.

Njihova deca bi bila premeštena u različite kampove i na kraju bi ostali bez kontakta..

Čak je objavljeno da je nekim ukrajinskim roditeljima nuđen novac da putuju u Rusiju ili njene aneksirane oblasti, gde bi mogli da se spoje sa svojom decom ako pristanu da tamo žive.

Veruje se da se samo 300 dece vratilo u Ukrajinu, od desetina hiljada potencijalnih žrtava.

Ukrajinci su 23. februara ostavili stotine plišanih medveda ispred Evropske komisije kako bi pokušali da podignu svest o nevolji koju deca preživljavaju.

Natanijel Rejmond, istraživač sa Jejla u Laboratoriji za humanitarna istraživanj rekao je da Rusija „čisto krši” Četvrtu Ženevsku konvenciju o postupanju prema civilima tokom rata.

Ta aktivnost "u nekim slučajevima može predstavljati ratni zločin i zločin protiv čovečnosti", rekao je on novinarima.

U izveštaju se traži da neutralno telo dobije pristup kampovima i da Rusija odmah zaustavi usvajanje ukrajinske dece.

Putinova zvaničnica se hvalila da je usvojila dete iz Ukrajine

Ukrajinska vlada saopštila je da je više od 16.000 dece deportovano u Rusiju gde su neka bila seksualno iskorišćavana.

U studiji se navodi da su Putinovi pomoćnici bili blisko uključeni u operaciju, uključujući Mariju Lvovu-Belovu, predsedničku komesarku za prava deteta.

Prenosi se njenu izjavu da je 350 dece usvojeno od strane ruskih porodica i da više od 1.000 čeka na usvajanje.

I sama se navodno hvalila da je usvojila dete iz Mariupolja od početka invazije.

U američkom izveštaju, koji se oslanjao na satelitske snimke i javne račune, navodi se da je najmanje 6.000 dece poslato u kampove, ali da je taj broj „verovatno znatno veći“.

U prošlomesečnom izveštaju se navodi da su ruske vlasti nastojale da pruže promoskovsko gledište deci kroz školske programe, kao i kroz izlete na patriotske sajtove i razgovore veterana.

Neka deca su takođe obučena za vatrenog oružj, iako je Rejmond rekao da nema dokaza da su poslata u borbu.

Prošlo je godinu dana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a predsednik Vladimir Putin je negirao istorijski legitimitet susedne zemlje i u septembru je formalno proglasio četiri regiona za deo Rusije.

Međutim, ukrajinska komesarka za prava deteta Darija Herasimčuk kaže da će verovatno biti mnogo više.

- Danas Rusi kažu da imaju 738.000 ukrajinske dece koju su evakuisali, ali to nije evakuacija, to je otmica i ispiranje mozga i to je čin genocida - rekla je ona za „Sandej tajms“.

- Ne verujemo da je to toliko, do sada smo dokumentovali 16.221,  ali mislim da je nekoliko stotina hiljada. -

Više od 460 dece je ubijeno i skoro 1.000 ranjeno od početka rata, a pogođeno je sedam i po miliona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dukara

05.03.2023 09:09

Odvratna propaganda