U SVETU NE POSTOJI ORUŽJE KOJE MOŽE DA MU SE SUPROTSTAVI: Šta je MOĆNI POSEJDON?

Autor:

Svet

19.01.2023

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je proizvela prvi set super torpeda "Posejdon" koji su u fazi razvoja za raspoređivanje na nuklearnoj podmornici Belgorod, izvestio je u ponedeljak TASS, pozivajući se na neimenovani odbrambeni izvor.

U SVETU NE POSTOJI ORUŽJE KOJE MOŽE DA MU SE SUPROTSTAVI: Šta je MOĆNI POSEJDON?

Foto: Tanug/AP, Youtube/SUT Media

Vladimir Putin ima najmoćnije oružje na svetu, smatraju iz SAD

Od mračne novogodišnje poruke u kojoj se Zapad opisuje kao istinski neprijatelj Rusije u ratu protiv Ukrajine, predsednik te zemlje Vladimir Putin je poslao nekoliko signala da Rusija neće odustati. On je poslao hipersonične projektile na Atlantik i imenovao svog vrhovnog generala da vodi rat, prenosi Rojters.

Američki i ruski zvaničnici opisali su Posejdon kao novu kategoriju oružja za odmazdu, sposobnog da izazove radioaktivne talase okeana kako bi priobalne gradove učinio nenastanjivim.

- Prvi set Posejdona je proizveden, a podmornica Belgorod će ih dobiti u bliskoj budućnosti - citira izvor TASS, državna novinska agencija.

TASS je saopštio da su glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji će torpedu dati sopstveni izvor energije, uspešno završene. Posada nuklearne podmornice Belgorod takođe je završila ispitivanja sa modelima torpeda, preneo je TASS.

 

 

Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Putin je prvi put najavio ono što će postati poznato kao Posejdon 2018. godine, rekavši da je to fundamentalno nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, potvrđujući da će imati sopstveno nuklearno napajanje.

Malo je potvrđenih detalja o Posejdonu u javnom domenu, ali je suština u ukrštanju torpeda i drona koji se može lansirati iz nuklearne podmornice.

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je video snimke Posejdona od 24 metra, poznatog kao Kanjon od strane NATO-a, uključujući simulacije na kojima se vidi kako uništava neprijateljski nosač aviona i udara u obalu.

PUTINOV TORPEDO

Posejdon ima svoje korene u sovjetskim planovima za nuklearno torpedo koje bi moglo da opustoši obale Sjedinjenih Država.

U govoru 2018. Putin je rekao da će domet torpeda biti neograničen i da bi mogao da deluje na ekstremnim dubinama brzinom koja je mnogo puta veća od brzine bilo koje podmornice ili drugih torpeda.

- Oni su veoma tihi, imaju visoku manevarsku sposobnost i praktično su neuništivi za neprijatelja. Danas u svetu ne postoji oružje koje može da im se suprotstavi - rekao je Putin.

Posejdon će nositi K-329 Belgorod, nuklearna podmornica specijalne namene koju je izgradilo brodogradilište Sevmaš.

Sjedinjene Države su navele u svom pregledu nuklearnog položaja 2022. da Rusija i Kina "nastavljaju da proširuju i diverzifikuju svoje nuklearne sposobnosti, kako bi uključile nove i destabilizujuće sisteme".

- Rusija sprovodi nekoliko novih nuklearnih sistema dizajniranih da drže u opasnosti američku domovinu ili saveznike i partnere - navodi se u časopisu Posture Rivju.

Prošle godine, Američki pomorski institut je rekao da je ruski razvoj Posejdona okrenuo naglavačke pretpostavke o nuklearnom oružju lansiranom podmornicama.

- Možda najstrašnije, ovo nuklearno oružje ima potencijal za autonomno delovanje - navodi institut.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading