RUSIJA ZASULA SA VIŠE OD 120 RAKETA UKRAJINU! Savetnik Zelenskog: Napad bio u nekoliko talasa! Scene u Kijevu podsećaju na DRUGI SVETSKI RAT

Autor:

Svet

29.12.2022

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksplozije su se čule u Harkovu, Odesi i Žitomiru.

RUSIJA ZASULA SA VIŠE OD 120 RAKETA UKRAJINU! Savetnik Zelenskog: Napad bio u nekoliko talasa! Scene u Kijevu podsećaju na DRUGI SVETSKI RAT

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je veliki broj raketa danas ponovo pogodio Ukrajinu, širom zemlje su se oglasile sirene za uzbunu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič napisao je na društvenim mrežama da je više od 100 raketa u nekoliko talasa ispaljeno u pravcu Ukrajine.

Eksplozije su se čule u Harkovu, Odesi i Žitomiru.

Lider Odese Maksim Marčenko apelovao je na civile da odmah odu u skloništa, kao i da je u toku vazdušni napad, prenosi BBC.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, saopštio je da je na Ukrajinu ispaljeno više od 120 projektila.

- 120+ projektila iznad Ukrajine koje je lansirao zli ruski svet da uništi kritičnu infrastrukturu i masovno ubije civile", naveo je na Tviteru, a onda kroz sarkazam dodao: "Čekamo dalje predloge 'mirovnjaka' o 'mirnom rešenju', 'bezbednosnim garancijama za Rusku Federaciju' i nepoželjnosti provokacija - napisao je, prenosi Kurir.

 

 

Nekoliko velikih talasa raketnih napada dogodila su se u Ukrajini poslednjih nekoliko dana, zbog čega je veliki deo zemlje bez električne energije.

Nakon poslednjeg napada došlo je do nestanka struje u Odesi i Dnjepropetrovsku.

- Ovo je uvedeno da bi se sprečilo da dođe do većeg kvara na objektima koji su deo energetskog sektora - rekao je on.

On je zatim dodao da je struja isključena iz predostrožnosti, prenosi Telegraf.rs.

Ranije jutros južna komanda ukrajinske vojske izdala je upozorenje da se ruske snage spremaju da lansiraju 20 projektila sa položaja u Crnom moru.

Podsetimo, Moskva je više puta do sada negirala da je svojim raketnim napadima ciljala civilne mete, a ruski predsednik Vladimir Putin je u nedavnom obraćanju rekao da su im ciljevi energetski objekti.

Ovo priznanje usledilo je nakon niza optužbi zapadnih lidera, među kojima se istakao francuski predednik Emanuel Makron, da je ciljanje energetskih objekata ratni zločin.

Gradonačelnici glavnog grada Kijeva, drugog ukrajinskog grada Harkova i Lavova na zapadu izvestili su da su ruske rakete izazvale seriju eksplozija, dok su se eksplozije čule i u Žitomiru, Odesi i Dnjepropetrovsku, prenose lokalni mediji.

Brutalni udar je teško usledio nakon što je Kremlj odbacio ukrajinski mirovni plan, pošto su i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov insistirali da Kijev prihvati rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona, prenosi Dejli mejl.

Republika

Foto: Tanjgu/AP

Dmitrij Peskov

 

Najavljeni su prekidi struje u oblastima Odesa i Dnjepropetrovsk, sa ciljem da se svede na minimum potencijalna šteta na energetskoj infrastrukturi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju pozvao Ukrajince da što češće grle svoje voljene, kažu prijateljima da ih cene, pruže podršku kolegama, zahvaljuju roditeljima i raduju se sa decom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Nismo izgubili našu humanost, iako smo izdržali strašne mesece. I nećemo je izgubiti, iako je pred nama teška godina -  rekao je.

Još uvek nema izgleda za razgovore o okončanju rata.

Zelenski forsira mirovni plan od 10 tačaka koji predviđa da Rusija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da povuče sve njene trupe.

Ali Moskva je to odbacila u sredu, ponovivši da Kijev mora da prihvati rusku aneksiju četiri regiona - Luganska i Donjecka na istoku, i Hersona i Zaporožja na jugu.

Današnji masovni udari u Kijevu izazvali su scene koje podsećaju na Drugi svetski rat dok su hiljade ljudi odlazile u tunele metroa ispod grada u potrazi za skloništem.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je Rusija prvo pokrenula napad dronova „kamikaza“ preko noći, a zatim su usledile serije krstarećih raketa vazdušnog i morskog baziranja.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da zvaničnici razjašnjavaju šta je pogođeno i da li ima žrtava, dok je Kijevljanin Vitalij Kličko upozorio na moguće nestanke struje i zamolio stanovnike da pune svoje telefone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading