KOŠMARNI SCENARIO ZA KIJEV? Mirovni samit pod okriljem UN lakše je zamisliti bez Ukrajine, nego bez Rusije

Autor:

Svet

27.12.2022

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mirovni samit" pod okriljem UN, koji predlaže Kijev, lakše je zamisliti bez Ukrajine, nego bez Rusije, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

KOŠMARNI SCENARIO ZA KIJEV? Mirovni samit pod okriljem UN lakše je zamisliti bez Ukrajine, nego bez Rusije

Foto: Tanjug/AP

- Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina predlaže da se do kraja februara održi nekakav 'mirovni samit', gde bi generalni sekretar UN mogao da deluje kao neka vrsta 'posrednika'. Drugo, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je poduže saopštenje u kome se navodi da je Rusija navodno nezakonito postala članica Saveta bezbednosti UN i UN generalno, sa pozivom da nas isključe odatle - prokomentarisao je Poljanski.

Po njegovim rečima, "ta glupost već je postala zaštitni znak stalnog predstavnika Kijeva u UN Sergeja Kislice" i, po rečima Poljanskog, niko ne reaguje na tu njegovu histeriju na sednicama Saveta bezbednosti.

- Ako pokušate da spojite te dve vesti, one se međusobno isključuju. Kakav može biti 'mirovni samit' bez Rusije? Međutim, bez Ukrajine se može veoma lako zamisliti. Upravo to predstavlja košmarni scenario za kulebe i kislice koji ih tera da iznose slične inicijative, a one ih upravo i približavaju tom scenariju. Nepostojeća diplomatija - zaključio je Poljanski, prenosi Sputnjik.

Ranije je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio da bi ukrajinske vlasti želele da krajem februara održe „mirovni samit“, najverovatnije pod okriljem Ujedinjenih nacija, s predsednikom te organizacije Antonijom Guterešom u svojstvu posrednika. Ipak, po rečima Kulebe, Kijev smatra da bi Rusiju na takav samit trebalo pozvati tek posle međunarodnog suđenja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da posreduje u pitanju održavanja samita o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju, saopšteno je Sputnjiku u kabinetu šefa organizacije, komentarišući inicijativu Kijeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading