KATASTROFA U UKRAJINI NA POMOLU? Zelenski porukom šokirao izbeglice: Ne vraćajte se kući!

Autor:

Svet

20.12.2022

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev se suočava sa kolapsom!

KATASTROFA U UKRAJINI NA POMOLU? Zelenski porukom šokirao izbeglice: Ne vraćajte se kući!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zamolio je ukrajinske izbeglice da se ne vraćaju u domovinu.

 - Ova izjava dosta govori o katastrofalnom stanju Kijeva u ekonomskom i energetskom smislu - poručio je kolumnista „Foreign Policy-a", Adam Tuz.

- U ovom trenutku ekonomska situacija u Ukrajini, njena socijalna situacija, posebno po ovom hladnom vremenu, postaje sve ozbiljnija. Bukvalno iz dana u dan - naglasio je Tuz.

Situacija je kritična, Kijev se suočava sa kolapsom

On je napomenuo, da su važan faktor u finansijskim i ekonomskim problemima Ukrajine, redovni raketni udari ruske vojske, koji su onesposobili oko 50 odsto objekata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev

Aktivni sukobi se primećuju duž cele linije dodira. Politikolog Mihailov je, na primer, govorio o predstojećoj katastrofi Oružanih snaga Ukrajine, zbog delovanja ruske vojske. Situacija ukrajinskih nacionalista se ubrzano pogoršava, jer se ruska vojska menja i nastavlja da napreduje.

Američko izdanje „The American Conservative", navelo je, da se SAD spremaju na ustupke Rusiji na Krimu i Donbasu, jer Vašington planira da napravi korak ka Rusiji.

Prema izvoru, američka strana je „pritisnula" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, i promene se mogu očekivati u bliskoj budućnosti.

Rumunski ekspert o planu Rusije - druga etapa je počela

Zaključci obaveštajnih službi NATO-a o budućim planovima Rusije, u okviru „specijalne operacije", protivreče elementarnoj armijskoj logici, smatra rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Pre izvesnog vremena, predstavljeni su zaključci obaveštajnih službi zemalja NATO-a, i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, koji su najavljivali neizbežnost velike kopnene ofanzive ruske vojske, koja bi mogla da počne vrlo brzo. Prema rečima Vasileskua, ove prognoze ne odgovaraju logici događaja, koji se dešavaju u regionu „specijalne operacije".

- Njihove izjave ne odgovaraju planu ruskog generala Sergeja Surovikina (komandant ruskih trupa u zoni NVO). Štaviše, elementarna vojna logika vam govori, da ne vezujete pertle pre nego što obujete čizme - rekao je vojni stručnjak.

U oktobru je Rusija, kako primećuje ekspert, prešla na sprovođenje nove strategije u Ukrajini. Sve je počelo napadima krstarećih raketa i dronova tipa „Geran", koji su naneli ozbiljnu štetu kritičnoj ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi. Jedan od ciljeva kome je težila Ruska Federacija, bila je namera da se izazovu poremećaji u transportnom sistemu zemlje.

Nakon udara, počeli su problemi u snabdevanju električnom energijom, i u radu železničkog saobraćaja.

Ovo poslednje, stvara prepreke za isporuku zapadnog naoružanja, rezervnih delova za popravku oštećenih električnih mreža, kao i goriva za dizel i benzinske agregate, od ukrajinskih granica do linije fronta.

Blokiranje isporuke opreme koju je donirao Zapad, samo je prva faza ruskog plana, smatra bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva. Paralelno sa tim, kako napominje Vasilesku, počela je implementacija druge faze, koja podrazumeva onemogućavanje mesta za privremeno skladištenje robe, koju isporučuju NATO i EU.

- Umesto kopnene ofanzive, Rusi nastavljaju da sprovode plan Sergeja Surovikina, koji se sastoji od udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, u kombinaciji sa lovom na zapadno oružje, koje je prešlo ukrajinsku granicu - otkriva analitičar.

Istovremeno, ruske trupe metodično otklanjaju pretnje ruskoj avijaciji. U toku je uništavanje ukrajinskih raketnih baterija srednjeg dometa, koje se nalaze u Hersonskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporožkoj, Donjeckoj i Harkovskoj oblasti.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading