ŠTA SE TAČNO DESILO ZA VREME "VLADAVINE" LIZ TRAS OD 45 DANA: Politiku okrenula za 180 stepeni, upropastila ekonomiju i dovela do REKORDNE INFLACIJE

Autor:

Svet

20.10.2022

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko kada je reforma budžeta nanela takvu političku i ekonomsku štetu.

ŠTA SE TAČNO DESILO ZA VREME "VLADAVINE" LIZ TRAS OD 45 DANA: Politiku okrenula za 180 stepeni, upropastila ekonomiju i dovela do REKORDNE INFLACIJE

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras, koja je danas podnela ostavku na mesto premijerke Velike Britanije, bila je na ovom mestu samo 45 dana.

Ostavka je sramotno okončala njen katastrofalni mandat u Dauning Stritu, koji je, kako je delovalo, osuđen na propast otkako je njena glavna ekonomska agenda dovela tržišta u paniku i oborila vrednost funte.

Trasova je provela leto u trci za lidere konzervativaca obećavajući da će povući povećanje nacionalnog osiguranja i povećanja poreza na dobit preduzeća. Ta obećanja, plus popularno zamrzavanje cena energije, bili bi dovoljni da nova vlada radosno najavi smanjenje poreza i potrošnje, piše Gardijan.

Katastrofalne posledice

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/HM Treasury and The Rt Hon Rishi Sunak MP

Riši Sunak

Umesto toga, to je bila velika, ideološki vođena prilika, koja je pokazala da je njen poraženi politički rival Riši Sunak bio u pravu. Kako je i upozoravao, zaista je došlo do napada na funtu, tržišta u slobodnom padu i uplašenih globalnih investitora. Čak je i Međunarodni monetarni fond (MMF) intervenisao sa zapanjujućim javnim prekorom.

Retko kada je reforma budžeta nanela takvu političku i ekonomsku štetu. Čak ni promašeni budžet Džordža Ozborna, koji ga je primorao da odbaci porez na brzu hranu 2012. godine, nije bio ni blizu.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Džordž Ozborn

Njene pristalice su prvobitno opisali budžet kao "konačno pravi torijevski". Mini-budžet najavio je najveće smanjenje poreza od 1972. godine, koje će biti finansirano ogromnom ekspanzijom zaduživanja, sa nejasnim pokušajem da se argumentuje da bi to moglo biti plaćeno malo verovatnim ekonomskim bumom.

Ekonomisti su se protivili ideji da bi smanjenje poreza za bogate od 45 milijardi funti moglo da podstakne ekonomski rast i isplati se na način na koji vlada tvrdi. Ne samo kritičari iz navodne "koalicije protiv rasta", već i iz Goldman Saksa, Bank of America i MMF-a.

Ko je Liz Tras?

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

- Rođena 26. jula 1975. godine u Oksfordu. Otac joj je profesor matematike na Univerzitetu u Lidsu, a majka medicinska sestra i učiteljica

- Sa sedam godina glumila Margaret Tačer u izbornoj imitaciji u njenoj školi

- Trideset devet godina kasnije, ona koristi priliku da pođe koracima Čelične lejdi za stvarno i postane liderka Konzervativne partije i premijerka

- Premijerka Velike Britanije postala 6. septembra, 20. oktobra podnela ostavku

- Započela je svoj politički put kao tinejdžerka, članica centrističkih Liberalnih demokrata, pre nego što je prešla u desničarske konzervativce

- Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji, ali je brzo promenila lojalnost kada su Britanci podržali Bregzit

- Ona je bila treća žena na čelu britanske vlade, pošto su pre nje tu funkciju obavljale Margaret Tačer od 1979. do 1990. godine i Tereza Mej od 2016. do 2019.

- Često je isticala da joj je Čelična lejdi uzor u politici, iako je poznato da je kao liberalka osamdesetih učestvovala u protestima protiv Tačer

- Britanski premijer Boris Džonson imenovao je prošle godine u septembru Liz Tras za ministrku spoljnih poslova. Tada je zamenila Dominika Raba koji je na meti kritika zbog internosti tokom avganistanske krize

Rekordna inflacija u poslednje četiri decenije

Republika

Foto: Shutestock

Foto: Ilustracija

Sa najvišom inflacijom u poslednjih 40 godina, rizicima od porasta recesije i višim troškovima zaduživanja u svim naprednim ekonomijama, to je bila velika kocka u pogrešno vreme. Međunarodna reakcija bila je brza i osuđujuća. Funta je pala na najniži nivo prema dolaru, a značajno je pala i vrednost britanskih državnih obveznica.

Banka Engleske je bila prinuđena da najavi tri odvojene intervencije kako bi izbegla potpuni slom na tržištu državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu, Trasova nije uspela da povrati kontrolu nad sve pobunjenijom Konzervativnom strankom, a njena ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman pokrenula je žestok napad na njeno vođstvo države nakon što je u sredu napustila tu funkciju.

Imala je samo šest nedelja, ali to je bilo dovoljno da računi ljudi počnu da rastu, a njihove nade da padaju. Britanija je manja zemlja nego što je bila, a Trasova, kao i stranka koja je toliko zanemarila nacionalni interes da ju je uzdigla, deo su razloga zašto, navodi "Citizen Digital".

Medvedev: Dajte Trasovoj Nobela za najbrže uništenje britanskog finansijskog sistema

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Telegramu je ismejao loše rezultate bivše britanske premijerke. Napisao je da je Trasova zaslužila Nobelovu nagradu za kolaps britanske ekonomije.

- Nobelovu nagradu za ekonomiju za najbrže uništenje nacionalnog finansijskog sistema trebalo bi da dobije Liz Tras - napisao je Medvedev na Telegramu, prenosi TASS.

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je ranije da je stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, izazvana skokom cena hrane, u septembru porasla na 10,1 odsto na godišnjem nivou. U avgustu je iznosio 9,9 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini (Foto: Arhiva)

Britanska centralna banka saopštila je ranije da je britanska ekonomija ušla u recesiju. Jedan od najvažnijih uzroka bio je vrtoglavi rast troškova energije nakon nedavnih događaja u Ukrajini.

BDP zemlje u drugom kvartalu ove godine pao je za 0,1 odsto, a sličan pad očekuje se i prema rezultatima trećeg kvartala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading