BIVŠI AMERIČKI MARINAC UDARIO NA ZAPAD I KIJEV: Rusija ne blefira, žestoki udari slomiće moral ukrajinske vojske!

Autor:

Svet

11.10.2022

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na most na Krimu i ruska odmazda koja je usledila nakon toga centralne su teme u svetskim medijima.

BIVŠI AMERIČKI MARINAC UDARIO NA ZAPAD I KIJEV: Rusija ne blefira, žestoki udari slomiće moral ukrajinske vojske!

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Svoje viđenje krivca za razornu rusku osvetu dao je  Skot Riter, bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, inspektor UN za oružje i nezavisni vojni analitičar.

- Mislim da je Rusija upozorila da će napad na kritičnu infrastrukturu kao što je Krimski most predstavljati crvenu liniju i da će se, ako je Ukrajina pređe, priroda sukoba promeniti. I tako mislim da vidimo manifestaciju ovoga. Rusija ne blefira - rekao je Riter za internacionalno izdanje Sputnjika.

Razoran odgovor

On navodi da mu nije jasno šta je Kijev mislio da će postići napadom na Krimski most.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

- Ne znam da li je trenutni osećaj dostignuća vredan cene. To je pitanje na koje samo Ukrajina može odgovoriti kada se shvati puni obim odmazde. Ali ova odmazda se može produžiti tokom vremena i najverovatnije će biti razorna. Ovo je tragedija za ukrajinski narod. Ne kažem da Rusija nije opravdana da to radi, kažem da to nije trebalo da se desi. A krivica je u potpunosti na Ukrajini za napad na Krimski most - rekao je Riter.

Bivši marinac navodi da je Moskva u osam meseci do ovog trenutka u velikoj meri ograničila specijalnu vojnu operaciju na ukrajinske vojne ciljeve i izbegla borbu protiv sukoba na isti način na koji je ukrajinska vojska otpočela sa terorističkim bombardovanjem i granatiranjem civila u Donbas 2014.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

- Čak su i udari od ponedeljka bili usmereni na ciljeve koji su legitimni po zakonima rata. Oni su legitimne mete infrastrukture. Oni su legitimne mete komandovanja i kontrole. Ovo nije napad na nedužne centre civilnog stanovništva. Dakle, postoji jasna razlika između načina na koji Rusija pristupa strateškom sukobu i Ukrajina pristupa strateškom sukobu - naglasio je Riter.

Sukob podignut na viši nivo

S obzirom da se specijalna operacija efektivno pretvara u dugu, ogorčenu borbu, Riter veruje da iako je Kijev podigao sukob na „novi nivo” napadom na Krimski most,.

- Sposobnosti Rusije na ovom nivou daleko prevazilaze „sve što Ukrajina može da iznese na sto - smatra on i dodaje da je strateško ciljanje na ključne mete osmišljeno da degradira volju i sposobnost ukrajinske nacije da nastavi da se odupire i da ima direktan uticaj na sposobnost ukrajinskog vojska da nastavi borbu na terenu.

- Mislim da ovi strateški napadi ne utiču samo na moral ukrajinske nacije, već na stvarnu sposobnost ukrajinske nacije - sposobnost transporta trupa i opreme, sposobnost komunikacije, sposobnost preživljavanja, bez struje, nema goriva - naglasio je Riter.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading