SADAŠNJI KRALJ ČARLS SE PRE ŠEST GODINA SASTAO SA VUČIĆEM: Evo koga je sve upoznao prilikom posete SRBIJI!

Autor:

Svet

09.09.2022

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru turneje po Balkanu u martu 2016. godine, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

SADAŠNJI KRALJ ČARLS SE PRE ŠEST GODINA SASTAO SA VUČIĆEM: Evo koga je sve upoznao prilikom posete SRBIJI!

Foto: www.profimedia.rs

Tadašnji princ od Velsa je sa sobom u Beograd doneo 8 ordenja kako bi ih položio prilikom odavanja pošte na pomen kosturnici branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

U prinčevskoj pratnji tada je stigao i fotograf koji ga je fotografisao i prilikom posete Beogradu 1978. godine.

Počasna Garda Vojske Srbije, kao i deca u tradicionalnoj nošnji su tada dočekala kraljevsku delegaciju.

Nikolić je princu Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili poklonio ćirilično izdanje sabranih dela Vilijema Šekspira, kao i fotomonografiju na engleskom jeziku "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije". Pored toga, princ Čarls je dobio i drvorez Marije Jovanović - Srpsko srednjevekovno nasleđe, sa motivima Hilandara.

Tomislav Nikolić razgovarao je sa princom Čarlsom o dugogodišnjem savezništvu dve zemlje, iskovanom u dva svetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. 

Tokom svoje posete Srbiji, tadašnji Čarls, tadašnji princ, bio je i na sastanku sa patrijarhom srpskim Irinejem, muftijom Muhamedom Jusufspahićem, rabinom Isakom Asijelom, Ivicom Damjanovićem kao predstavnikom beogradskog nadbiskupa i velečasnim Robertom Foksom u ime anglikanske crkve.

Vojvotkinja Kamila je prilikom dvodnevne posete Srbiji obišla i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, u pratnji šefa Kancelarije UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo i direktora Fondacije „Novak Đoković“ Alberta Liđija. Tada im se putem video poruke obratio i srpski teniser Novak Đoković.

Ovo je bila prva poseta princa od Velsa Srbiji od 1978. godine, ali osma regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading