KAKO JE KRALJICA ELIZABETA PROMENILA PLAN LETA TOKOM POSETE JUGOSLAVIJI: Kod ovog grada avion je počeo da menja rutu!

Autor:

Vesti

09.09.2022

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovan Komar, nekadašnji jugoslovenski diplomata ispričao je kako je kraljica promenila plan leta tokom sedmodnevne posete Jugoslaviji 1972. godine.

KAKO JE KRALJICA ELIZABETA PROMENILA PLAN LETA TOKOM POSETE JUGOSLAVIJI: Kod ovog grada avion je počeo da menja rutu!

Foto: www.profimedia.rs

Radovan Komar je 1971. godine bio jugoslovenski ambasador u Indiji, a godinu kasnije postao je potpredsednik ondašnje savezne Skupštine i čelnik Odbora za spoljnju politiku tog parlamenta. Budući da je kao bivši ambasador dobro govorio engleski jezik on i supruga mu Nada bili su određeni da u ime predsednika Tita budu njegovi „zastupnici“ engleskoj kraljevskoj porodici tokom tadašnje sedmodnevne posete Jugoslaviji, piše portal Slobodna riječ.

Komar je u svom pismu upućenom prijateljici Filis Vilijams, govorio o detaljima posete britanske kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa u Dubrovniku u oktobru 1972. godine.

Kraljica je tada želela osim Beograda, Đakova, Zagreba i ostalih gradova predviđenih protokolom, da poseti Dubrovnik, jer je o njemu sa oduševljenjem govorila ranije princeza Margaret.

Dramatični treći dan

Planom je bila predviđena poseta Dubrovniku, a nakon togai oldazak u Titograd, međutim, ujutru pre polaska iz Beograda plan je promenjen, priča Komar.

Zbog jake bure, aerodrom u Dubrovniku je bio zatvoren za sve letove, o čemu je izvešćen i Tito, koji je insistirao na tome da kraljevski par ne bude izložen riziku. 

- Poleteli smo britanskim specijalnim avionom u Titograd, a kraljevska porodica bila je veoma razočarana što neće videti Dubrovnik - napisao je u pismu Filis jugoslovenski diplomata.

Međutim, nadomak Titograda avion je počeo da menja rutu.

- Dežurni britanski avijatičar general došao je do mene i rekao da je kraljica promijenila plan leta. Užasno sam se iznenadio i rekao sam generalu neka kaže kraljici, koja je bila u posebnoj kabini, da se ne može mijenjati plan leta. U tom času nalazili smo se u niskom letu nad aerodromom u Titogradu i na moj užas vidio sam postrojenu počasnu četu, crveni tepih i postrojene crnogorske predstavnike. Generalu sam rekao neka Njeno Veličanstvo samo pogleda kroz prozor da se uveri da su dole predstavnici jedne republike u očekivanju njene posete. Neka kaže da je to vrlo delikatno i da može doći do velikog incidenta. Kraljica mi je preko generala odgovorila da ćemo svakako stići u Crnu Goru kasnije, da ne treba da brinemo - navodi Komar, prenosi Slobodna riječ.

U međuvremenu, vremenski uslovi u Dubrovniku su se poboljšali, ali budući da je kraljica "okrenula" avion, a da je njen doček u Dubrovniku bio otkazan, dežurna služba na aerodromu je bila iznenađena kraljevskom posetom.

KRALJICA U AERODROMSKOJ ČEKAONICI

- Nikog od predstavnika Dubrovnika ni Republike Hrvatske tamo nije bilo, vanredno policijsko obezbjeđenje je povučeno i otputovalo je u Zagreb, a na aerodromu su bila samo dva, tri dežurna policajca. Ali, britanski visoki gosti su bez ikakvog uzbuđenja ušli u aerodromsku čekaonicu, a ja sam ih zamolio da se strpe dok ne preduzmem što mogu za odlazak u Dubrovnik, jer na aerodromu nije bilo nijednog službenog automobila - piše Komar.

Princ Filip je kroz prozor ugledao jedan autobus bez šofera i rekao da idemo tim autobusom. Budući da nema šofera ponudio se da će on voziti. Tada je Komar izgubio strpljenje i rekao da ne može d a dopusti da novinari zabeleže tu scenu.

KIŠOBRAN KAO ORUŽJE

- Na aerodromu sam saznao da su predsjednik Vlade RH i ostali hrvatski zvaničnici napustili Dubrovnik, da je ručak otkazan, posjete dubrovačkim znamenitostima takođe. Ali najgore: osiguranje kraljevske porodice – specijalna policija je takođe otputovala, a u Dubrovniku je ostalo desetak lokalnih milicajaca. Kad sam to rekao Njenom Veličanstvu šef kraljevskog obezbjeđenja je pred njom rekao: „Pa, gospodine, ja nemam drugog oružja osim kišobrana. Osim toga, ko će ubiti britansku kraljicu, i zašto bi to učinio u Dubrovniku? - piše Komar, prenosi Slobodna riječ.

Sav prostor do Kneževog dvora bio je prepun ljudi, većinom turista, bilo ih je oko 20.000, a svi su se okupili oko kraljevske delegacije.

Elizabeta II, njen suprug princ Filip i princeza Ana posetili su Franjevački samostan, prošetali Stradunom, obišli Knežev dvor, deo gradskih zidina iznad ulaza sa Pila u Grad, i tvrđavu svetog Ivana, gdje je tadašnji predsednik Skupštine opštine Dubrovnik Ante Vetma britanskoj kraljici poklonio model dubrovačkog galijuna.

CRNOGORCI SE UVREDILI

Zbog posete Dubrovniku koja je prošla sjajno, ondašnji crnogorski političari su okrivili Radovana Komara.

Smatrali su da je on glavni krivac što je Titograd, dobio malu pažnju naspram Dubrovnika.

Komar u spomenutom pismu, među ostalim, navodi kako su mu tadašnji predsednik Republike Crne Gore Vidoje Žarković i predsednik Izvršnog veća Veselin Đuranović kazali da su vrlo ljuti i uvrijeđeni, piše Slobodna riječ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading