VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Vesti

09.09.2022

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceremonija svečanog dočeka je ispred Palate Srbija, nakon čega će uslediti plenarni sastanak delegacije dve države.

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug

PITANJA NOVINARA

Na pitanje da li mogu uticati na probleme.

- Odgovor je u EU i zato je naš cilj da Srbija što pre bude sa nama u EU - navela je Novak.

Imaćemo voz koji ide do Budimpešte za dva sata, ali je besmisleno da taj voz čeka satima na granici.

- Cilj uspostavljanje zelenih koridora ili šengena usled čega bismo imali slobodu kretanja, neovisno o članstvu u EU. Prolaze nam hiljade kamiona i potrebna nam je veća propusna moć i da ljudi ne gube vreme. Zato je važno da se to pitanje reši i zato nam je potrebna podrška EU - naveo je Vučić i dodao da Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak.

Mađarska nam je važan i dobar komšija i prijatelj, jer je sa nama u vremenima kada nam nije lako, naveo je Vučić.

Koliko je Mađarska usamljena u EU u vezi sa realnim pristupom sankcija Rusiji pitanje za Novak, a za Vučića kako komentariše to što Albanci kažu da su gospodari Kosova.

- Posledice sankcija imaju efekat u zemljama širom Evrope, cene rastu, inflacija raste, oni koji su predložili sankcije računali su da će one pogoditi Rusiju ozbiljnije, što se nije dogodilo - navodi Novak.

Republika

Foto: Tanjug

Katalin Novak i Aleksandar Vučić - konferencija za medije

Kako ističe mađarska predsednica, Mađarska zavisi od ruskih energenata.

- Mislio sam da se svtari u međunarodnom javnom poretku zasnivaju na dogovorima u Briselu, a ne na nečijim željama gospodare nad nečim. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, o povelji UN, o Rezoluciji, a on priča o gospodarenju. Gospodara je mnogo bilo, uvek, ali malo ih se zadržalo - naveo je Vučić i dodao da Albanci svojom bahatošću pokazuju šta misle o našem narodu i šta stvarno planiraju da urade.

Predsednik Srbije je rekao kako se zahvalio komandantu KFOR na zalaganju.

ISKRENI PRIJATELJI

- U Mađarskoj je ozbiljan problem što se ne rađa dovoljno dece. Od 2010. mi vodimo na centralnom nivou jednu politiku intenzivnu demografsku i ako ste otvoreni da saslušate i razumete naša iskustva voljni smo da naša saznanja podelimo sa vama. Želim da najavim formiranje mreže predsednika naklonjenih porodicama i kao prvu osobu molim predsednika Vučića da se pridruži tom forumu, jer je pokazao koliko su mu važna demografska pitanja - navela je Katalin.

To su pitanja o kojima je razgovarano i na predhodnim samitima i u Budimpešti, navela je predsednica Mađarske.

- Džabe dobre odluke i uspešna saradnja, ako ne budemo imali svoju budućnost, a to su deca. Naš rad je važan za našu decu i budućnost. Hvala Aleksandre što smo mogli da razgovaramo kao iskreni prijatelji - zaključila je Novak.

KATALIN O EVROINTEGRACIJAMA

- EU je potrebna Srbija i ne samo obrnuto , zato ćemo podržati odluku o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i da se to što pre ostvari - navela je Novak.

O ODNOSIMA MAĐARSKE I SRBIJE I MIGRANTIMA

- To što danas živimo u ovakvom miru i što Mađari na teritoriji Srbiji mogu da žive u ovako mirnim uslovima i da se rukovodioci ove dve zemlje tako dobro slažu, nije nešto što se podrazumeva, već moram da se zahvalim Vučiću - navela je predsednica Mađarske.

Zahvalila se na pozivu i na iskrenom dočeku.

- Ovo nije jednostavan period, energetska kriza i ekonomska kriza koja je posledica sankcija ima svoje posledice, predstoji nam težak period i ovaj rad se neće uskoro završiti i zato potenciramo stalno o značaju mira - navela je Novak.

Sve činimo u cilju postizanja mira.

- Predstoji nam svima period pun izazova i moramo da se pripremimo. Velika opasnost nam preti u susedstvu, a to je talas migracije, koji dotiče Srbiju i zaustavlja se na ganicama Mađarske. Zahvalni smo Srbiji za sve što čini da se smanji pritisak migracije i migranata. Oni žele da prođu kroz naše zemlje i zato treba da skrenemo pažnju sveta na ovaj problem zbog bezbednosnih razloga. Po tom pitanju možem oda računamo na Vučića i Srbiju - navela je predsednica Mađarske.

MAĐARSKA POSTAJE TREĆI TRGOVINSKI PARTNER USKORO

- Mađarska je danas naš četvrti trgovinski partner. Napravili smo veliki pomak u našim trgovinskim odnosima, sa naznakama da će postati naš treći trgovinski partner. To govori o snažnom zamahu svih odnosa - trgovinski, politički - naveo je lider Srbije nakon sastanka sa Katalin Novak.

Predsednik je rekao da je zahvalan premijeru Viktoru Orbanu, kao i predsednici Katalin Novak, koja je vredna i radna i da jako ceni napredak koji je ostvarila u povećanju prirodnog priraštaja, kao i uspeha koji je na polju unapređenja porodice ostvarila u Mađarskoj.

- Sve što radimo i ostavljamo iza sebe ne vredi ako ne budemo imali kome da ostavimo, ako ne budemo imali dece. Na tome ćemo morati da radimo - naveo je Vučić.

Lider Srbije je rekao da su on i Katalin Novak razgovarali o energetskim pitanjima i da zahvaljujući njoj i Orbanu Srbija bar malo može da bude mirna, osvrnuo se i na prugu Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo ekonomski da doprinese.

- Zahvaljujem se predsednici Novak što pruža podršku Srbiji u evropskim integracijama, kao i na razumevanju za našu volju da potražimo kompromisna rešenja u dijalogu Beograd - Priština. Radujem se susretu sa Orbanom - naveo je lider Srbije, dodavši da će se Srbija potruditi da deo porodične politike odvoji od socijalne politike.

Deo oko porodice nije dovoljno uspešno sagledan i zbog toga se moraju napraviti neke promene, objasnio je predsednik Srbije.

- Mnogo vam hvala, uvek ste dobrodošli i nadam se lepoj saradnji tokom celog vašeg mandata. Srećan vam rođendan koji je nedavno bio i mnogo uspeha vam želim - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučić i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Predsednik Vučić je poklonio i cveće predsednici Mađarske.

Ceremonija svečanog dočeka predsednice Mađarske počela je ispred Palate Srbija nakon čega sledi sastanak Vučića i Novak, plenarni sastanak delegacije dve države, a zatim i izjave za medije dvoje predsednika, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija.

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novak će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem i liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading