EKOLOŠKA KATAKLIZMA UVOD U NOVU KRIZU! Svetske reke presušuju, kolaps u najavi! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

30.08.2022

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogobrojne zemlje u svetu suočene su s novom kataklizmom jer su vodostaji na pojedinim rekama kritično niski, zbog čega bi ključni rečni putevi uskoro mogli da budu u potpunosti blokirani.

EKOLOŠKA KATAKLIZMA UVOD U NOVU KRIZU! Svetske reke presušuju, kolaps u najavi! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Šokantne fotografije niskih vodostaja nekih od ključnih svetskih reka koje se gotovo svakodnevno objavljuju u svetskim medijima nagoveštaj su najteže krize sa kojom bi svet uskoro mogao da se suoči.

Praktično da ne prođe dan a da reke, od SAD preko evropskih država do Kine, ne presuše, čime je, porod očiglednih energetskih problema ugrožen i vodni saobraćaj i transport.

Sve to moglo bi vrlo brzo rezultirati krizom na svim svetskim kontinentima kakva nije viđena u skorijoj istoriji.

 

Kao što se može videti na fotografijama koje objavljujemo, vodostaji pojedinih svetskih reka, od kojih neke imaju i prvorazredan značaj, na kritičnom su nivou, a neke su potpuno presušile.

Kolike su razmere ekološke kataklizme svedoči i primer reke Kolorado između Denvera i Los Anđelesa, koja je na pojedinim delovima svog vodotoka u potpunosti presušila, zbog čega je ugroženo vodosnabdevanje za oko 40 miliona ljudi.

Ni u Evropi nije ništa bolja situacija, pa su tako francuska reka Loara, Rajna u Nemačkoj ili reka Po u Italiji praktično presušile.

Jednako dramatična situacija je i u Kini, pošto je vodostaj reke Jang Ce na kritično niskom nivou.

- Mnogo je faktora koji su doveli do isušivanja reka, a klimatske promene su svakako jedan od njih - naveo je nedavno Blumberg u opsežnom izveštaju o ovoj temi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading