PRESUŠUJU REKE, PUCA ENERGETSKA KIČMA EVROPE: Uz ukrajinsku krizu, sad i vrelina uzima maha

Autor:

Svet

11.08.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmoćnije zemlje EU suočene su s novom kataklizmom jer bi zbog pada nivoa vode uskoro mogli da budu blokirani ključni plovni putevi.

PRESUŠUJU REKE, PUCA ENERGETSKA KIČMA EVROPE: Uz ukrajinsku krizu, sad i vrelina uzima maha

Foto: pixabay.com

Da nevolja nikada ne dolazi sama, pokazala je aktuelna kataklizma nastala na Starom kontinentu i u najmoćnijim silama Evropske unije (EU) poput Francuske i Nemačke zbog rata u Ukrajini, koja sada preti da poprimi nove dramatične okvire i to zbog stravičnog toplotnog talasa i isušivanja nekih od najvećih reka.

Reč je o vodama koje se smatraju energetskom i privrednom kičmom Evrope, a čiji su vodostaji pali na istorijski niske nivoe, što osim da otežava proizvodnju električne energije, izaziva i problem u teretnom saobraćaju, pa samim tim, i u snabdevanju ključnim sredstvima za normalno funkcionisanje mnogih država. A koliko je situacija opasna svedoči izveštaj Blumberga, u kom je navedeno da je isparavanje reka toliko intenzivno da će najvažniji plovni putevi za samo nekoliko dana biti potpuno prekinuti.

- Reka Rajna je vekovima kičma nemačke, holandske i švajcarske privrede, a do kraja nedelje će postati praktično neprohodna. Zbog toga se zaustavlja saobraćaj za ogromnu količinu robe. Takođe, Dunav, koji se prostire na 2.850 kilometara kroz centralnu Evropu sve do Crnog mora, postaje zagušen zbog preniskog vodostaja - naveo je Blumberg i istakao kako bolja situacija nije ni s rekom Rajnom, za čiji se vodostaj u okolini nemačkog grada Kelna očekuje da će pasti na svega 40 centimetara, a u subotu i na samo 37.

Na to je u sredu, inače, upozorila nemačka savezna uprava za plovne puteve i brodarstvo, navodeći kako je nemoguće da na tim vodostajima nastavi da funkcioniše teretni saobraćaj.

- Zbog prekida saobraćaja Rajnom rast BDP u Nemačkoj bi na godišnjem nivou 2022. mogao da bude samo 1,2 odsto - potvrdio je glavni ekonomista Dojče banke za Nemačku, Stefan Šnajder, dok jedan od najuticajnijih medija u toj zemlji Špigl, navodi da bi možda najveći udarac za bogatu članicu Unije u aktuelnoj situaciji s otežanim snabdevanjem energentima zbog rata u Ukrajini mogla da predstavlja činjenica da će doći i do potpune obustave transporta uglja rekom Rajnom.

- Rajna je važna ruta za prevoz robe poput žitarica, hemikalija, minerala, uglja i naftnih proizvoda. Pritom, veći troškovi prevoza verovatno će stvoriti dodatni pritisak na povećanje proizvođačkih cena uglja i to baš sada kad se Nemačka vraća tom resursu zbog kritične situacije s gasom iz Rusije - prenosi Špigl i podseća kako se po evropskim rekama i kanalima prevozi više od jedne tone uglja godišnje po glavi stanovnika.

- Međutim, ne radi se samo o komercijalnoj plovidbi nego i o osveženju kada je vruće, o navodnjavanju i o mnogim drugim stvarima - potvrdila je i Cecile Azevard, direktorka francuskog vodovodnog operatera VNF, dok je Nils Jansen, ekonomista Kilskog instituta za svetsku ekonomiju (IfW), podsetio kako je u prošlosti pad vodostaja ispod kritične granice u periodu od 30 dana vodio do pada industrijske proizvodnje oko jedan odsto.

- Poslednji put kad je nivo vode u Rajni ovako pao - 2018, pad industrijske proizvodnje iznosio je 1,5 odsto - rekao je Jansen.

Sve to će, kako se strahuje, izazvati ogromne gubitke, koji bi u Nemačkoj mogli da budu i veći od pet milijardi evra.

Podsetimo, reka Rajna, koja je kanalom povezana s Dunavom, teče oko 800 kilometara kroz švajcarske i nemačke industrijske zone pre nego što se ulije u Severno more u saobraćajnoj luci Roterdam u Holandiji.

A zbog rekordnih suša na udaru je ovih dana i Francuska. Gotovo u čitavoj zemlji na snazi su restrikcije, povećani su problemi u snabdevanju strujom jer su reke Rona i Garona pretople da bi efikasno hladile nuklearne reaktore. Zbog toga je, kako piše Blumberg, Francuska izgubila titulu vodećeg evropskog izvoznika električne energije.

- Zbog problema s nuklearkama francusko tržište je zauzelo poziciju uvoznika električne energije - rekao je direktor "Enapsisa" Žan-Pol Hareman.

Vodostaj reke Pad najniži u 70 godina

I Italiju su ovog leta pogodile rekordne suše usled kojih je vodostaj reke Pad, jedne od najznačajnijih u toj zemlji, dostigao najniži nivo u poslednjih 70 godina. Nema vode za natapanje pirinčanih polja, ugrožen je opstanak školjki, a kako Blumberg upozorava, na hiljade ribara i poljoprivrednika bi moglo da ostane bez posla.

Monstrum guta Francusku, životinje umiru od žeđi

Više od 1.000 vatrogasaca bori se s požarom u jugozapadnoj Francuskoj, koji je već uništio skoro 7.000 hektara šume, a koji je u tamošnjoj javnosti već nazvan Monstrumom. Vatra izazvana ekstremno visokim temperaturama besni u francuskom regionu Žirond, na oko 30 kilometara od Bordoa. S vrućinama muku muče i Švajcarci, budući da farmeri nemaju dovoljno vode za životinje, pa je vlada angažovala vojsku da im pomogne da one ne bi umirale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading