Posle 30 godina Zakon o kontroli oružja: AMERIKANCI SE NADAJU DA ĆE BITI BEZBEDNIJI

Autor:

Svet

24.06.2022

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa druge strane, Vrhovni sud odobrio "oružje na oružje", u samoodbrani sve dozvoljeno.

Posle 30 godina Zakon o kontroli oružja: AMERIKANCI SE NADAJU DA ĆE BITI BEZBEDNIJI

Foto: shutterstock

Pištolj i meci

U desetinama masovnih pucnjava u SAD proteklih godina su stradale stotine ljudi. Samo proteklih nedelja 19 učenika i dve nastavnice ubijeni su 24. maja u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, a 10 ljudi je ubijeno 14. maja u jednoj prodavnici u Bafalu, u Njujorku.

Problem koji Amerikanci imaju sa time da civili u velikoj meri dobijaju dozvolu za nošenje oružja i poseduju čitave arsenale u svojim domovima, esklairao je upravo ovim masovnim ubistvima.

Zbog toga je u američkom Senatu na red došao Zakon kojim se niko nije ozbiljno pozabavio proteklih 30 godina, a veoma je značajan, budući da se odnosi na vatreno oružje, koje uzima sve veći broj nevinih života u SAD. 

Odluka o zakonu usledila je posle masovne pucnjave u supermarketu u Bafalu i osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zgrada američkog Senata

Zakon će sada morati da prođe i Predstavnički dom pre nego što ga predsednik Džozef Bajden potpiše, prenosi BBC.

- Posle 28 godina neaktivnosti, dvopartijski članovi Kongresa okupili su se kako bi poslušali poziv porodica širom zemlje i usvojili zakone da se pozabave problemom oružanog nasilja u našim zajednicama. Porodice u Uvaldeu i Bafalu, kao i oni koji su preživeli pucnjave ranije, zahtevali su da delujemo. I večeras smo reagovali - naveo je američki predsednik Džozef Bajden.

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma SAD obećala je da će zakon brzo proći, uprkos tome što je Kevin Makarti, vođa republikanaca, pozvao članove da glasaju protiv zakona.

- Prva stvar koju ćemo uraditi sutra je da održimo sastanak kako bi unapredili ovaj zakon koji spašava živote - rekla je Pelosi, a prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi - predsednica Predsedničkog doma SAD

Reforme koje je izglasalo i 15 republikanaca, koji su se priključili demokratama,  podrazumevaju strožije provere kupaca mlađih od 21 godine i finansiranje programa za poboljšanje mentalnog zdravlja i bezbednosti u školama u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Između ostalog, biće zabranjena prodaja oružja osobama osuđenim za zlostavljanje partnera. 

PRAVO NA NOŠENJE ORUŽJA

Nacionalno streljačko udruženje (NRA) usprotivilo se zakonu i tvrdi da on neće zaustaviti nasilje, ako i dve trećine republikanaca, budući da je SAD zemlja u kojoj je Drugim amandamnom zaštićeno pravo da se drži i nosi oružje.

U vezi sa tim, paralelno sa izglasavanjem Zakona, stigle su i vesti u kojima je Vrhovni sud SAD prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje, prenosi Voice of America.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće. Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava.

Republika

Foto: Ap photo

Klarens Tomas - sudija Vrhovnog suda Amerike

U presudi, čiji autor je sudija Klarens Tomas, ističe se da Ustav štiti "pravo pojedinca da nosi pištolj radi samoodbrane van kuće".

- Ne znamo ni za jedno drugo ustavno pravo koje pojedinac ima samo nakon što vladinim službenicima pokaže da postoji određena potreba - napisao je Tomas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading