TURSKA MENJA IME! Erdoganu smeta sadašnji naziv, a OVAKO će se zvati!?

Autor: Republika

Svet

01.06.2022

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zahteva da država koju vodi promeni ime

TURSKA MENJA IME! Erdoganu smeta sadašnji naziv, a OVAKO će se zvati!?

Foto: Tanjug/AP

Erdogan je izdao dekret o promeni imena, a Turska je zvanično zahtevala da Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije promene ime te zemlje u Türkiye, izjavio je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ankara je najavila da će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da će promena postati zvanična nakon ove sedmice, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolu.

UN su "spremne" za izmenu, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

Ime Türkiye "na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda", navodi se u Erdoganovom dekretu. Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o "nelaskavoj" konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na "veliku pticu poreklom iz Severne Amerike" ili "kada nešto krene po zlu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading