"CEO SVET JE PROTIV NAS“: Penzionisani pukovnik na državnoj televiziji dao osuđujuću ocenu ruskog rata u Ukrajini, poziva Putina da "izvuče" sukob

Autor: Republika

Svet

17.05.2022

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina će, rekao je on, uskoro mobilisati više od milion vojnika koje će Zapad obučavati i opremiti modernim oružjem.

"CEO SVET JE PROTIV NAS“: Penzionisani pukovnik na državnoj televiziji dao osuđujuću ocenu ruskog rata u Ukrajini, poziva Putina da "izvuče" sukob

Foto: Tanjug/AP

Izmišljeni narativ ruskih državnih medija o Putinovom slavnom ratu u Ukrajini sinoć je razbio pukovnik u penziji koji je dao neobično iskrenu i osuđujuću procenu situacije na frontu i svetskoj sceni.

Mihail Hodarenok, bivši komandant protivvazdušne odbrane i diplomac nekih od najboljih vojnih škola Sovjetskog Saveza, koristio je svoju platformu u jednoj od najgledanijih emisija u Rusiji da upozori da rat ide loše i da će se verovatno pogoršati i da je nuklearna zveckanje sabljom - daleko od pretnje - zapravo 'izgleda prilično zabavno'.

Ukrajina će, rekao je on, uskoro mobilisati više od milion vojnika koje će Zapad obučavati i opremiti modernim oružjem, spremnih da se bore i umru da zaštite svoju domovinu od Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Razrušena Ukrajina

Izuzimajući ponovljeno prekidanje propagandistkinje Olge Skabejeve da će vojska uglavnom biti sastavljena od regruta, Hodarenok je insistirao na tome da je način na koji se vojska regrutuje irelevantan – ono što je zaista važno je spremnost za borbu, a Ukrajina „namerava da se bori do poslednjeg čoveka“.

Nije ništa bolja ni pozicija Rusije na svetskoj sceni, dodao je on, ističući da smo „u punoj geopolitičkoj izolaciji i da je, koliko god to mrzeli da priznamo, faktički ceo svet protiv nas. I to je ta situacija iz koje moramo da izađemo.'

Hodarenokove opaske, emitovane milionima Rusa koji su do sada bili hranjeni naracijom o vojnoj veštini i slabosti Ukrajine, označavaju zapanjujući raskid sa narativom koji je odobrila država i dovodi ga u ekstremne sukobe sa kremljskim marama koje su stajale sa obe strane od njega.

Govoreći u Skabejevom večernjem tok šou – koji je toliko čvrsto na liniji Kremlja da je postala poznata kao „gvozdena lutka Putinove TV“ – Hodarenok je pozvao svog kolegu panelista da se odvikne od „informacionih sredstava za smirenje“ i da objektivno sagleda situaciju.

Pre svega, rekao je on, glasine o „moralnom i psihološkom slomu ukrajinskih oružanih snaga koje su navodno na ivici neke vrste krize morala” su „blago rečeno lažne”.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

„Situacija... je da su ukrajinske oružane snage u stanju da naoružaju milion ljudi“, dodao je on, koji će biti opremljeni zapadnim oružjem i obučeni kako da ga koriste vojske koje su deo NATO-a. „Dakle, milion naoružanih ukrajinskih vojnika treba posmatrati kao stvarnost u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

Odbijajući prigovore Skabajeve da će većina tih ljudi biti regruti, on je insistirao da ono što je zaista važno nije način na koji se vojska regrutuje, već njena spremnost da se bori.

„Želja da se zaštiti domovina, u smislu da postoji u Ukrajini, tamo zaista postoji, nameravaju da se bore do poslednjeg čoveka“, rekao je on. „Na kraju, pobeda na bojnom polju je određena visokim nivoom morala među osobljem, koje proliva krv za ideje za koje je spremno da se bori.“

Na svetskoj sceni, dodao je Hodarenok, stvari teško da izgledaju bolje. „U punoj smo geopolitičkoj izolaciji“, rekao je on i dodao da „koliko god to ne bismo želeli da priznamo, praktično ceo svet je protiv nas“.

Zveckanje nuklearnim sabljama, insistirao je, neće učiniti malo da odvrati ruske neprijatelje i u stvari „izgleda prilično zabavno“ kada se ceo svet okupi protiv Kremlja.

Pozivajući one oko sebe da 'zadrže osećaj realizma', on je upozorio da će vas 'pre ili kasnije stvarnost istorije toliko pogoditi da ćete požaliti.'

Nije to prvi put da je Hodarenok izrazio zabrinutost. Čak i pre početka rata, pisao je da će se Ukrajinci pakleno boriti da brane svoju zemlju i da Rusija ulazi u duži, krvaviji i daleko skuplji sukob nego što se sprema.

Nije čak ni prvi put da se oglasio na državnoj televiziji. Uoči Putinovog govora povodom Dana pobede 9. maja, on je upozorio da masovna mobilizacija trupa, o kojima se priča, neće rešiti probleme sa kojima se ruska vojska suočava.

Republika

Foto: Ilustracija: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

Ali njegove najnovije primedbe su najduža, najdublja analiza ugla u koji se Moskva zavukla i izgleda da ima nameru da izazove razgovor o tome kako se tačno zemlja ponovo izvlači.

Ono što ostaje nejasno – međutim – jeste da li ga iko, a posebno oni u Kremlju, slušaju.

On se oglasio nakon što je zapadnih obaveštajnih agencija u više navrata saopšteno da je ruska ofanziva u Donbasu zastala i da se sada otvara put ka ukrajinskoj pobedi.

U znak sve većeg očaja u Kremlju, vojni izvori su sinoć rekli da Putin sada mikro-upravlja ratnim naporima - donosi odluke koje su obično prepuštene pukovnicima dok se njegov borbeni plan pokvari.

Za general Valerij Gerasimov se takođe kaže da donosi slične taktičke odluke, mikro-upravljajući ratom do najsitnijih detalja koje bi inače nadgledao pukovnik.

- Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u taktičko donošenje odluka na nivou za koji bismo inače očekivali da ih preuzme pukovnik ili brigadir - rekao je zapadni vojni izvor, prenosi The Guardian.

Isti izvor je rekao da su ruske bataljonske taktičke grupe (BTG) bile "prebijene", dodajući: „Ako Putin radi posao komandanta brigade“, onda bi „mogao da se bavi snagama koje bi mogle da budu od 700 do 1.000 vojnika'.

Putinovi vojnici do sada nisu uspeli da ostvare svoje vojne ciljeve u istočnoj Ukrajini, gde ruske snage pokušavaju da izvrše prodor kako bi opkolile ukrajinske trupe u regionu Donbasa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruševine posle granatiranja

Zvaničnici veruju da bi Putinova odluka da preuzme ličnu kontrolu nad kretanjem trupa na terenu mogla da doprinese vojnim neuspesima.

Ometanje radija primoralo je Moskvu da pošalje više vođa bataljona na liniju fronta kako bi komunicirali sa svojim trupama, samo da bi Ukrajinci iskoristili prednost ubijanjem ruskih generala – sa 12 potvrđenih mrtvih.

Vest dolazi nakon što su ukrajinski vojnici postali prvi u zemlji koji su stigli do ruske granice nakon što su ponovo preuzeli Harkov od okupacije.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je na društvenim mrežama da je 227. bataljon 127. brigade njene vojske stigao na granicu sa Rusijom, što znači da su ukrajinski vojnici najbliži došli svom susedu od invazije 24. februara.

U ponedeljak je jedan od Putinovih vodećih propagandista izjavio da je ruska ofanziva u regionu Donbasa propala jer neverovatne slike prikazuju unutrašnjost čeličane u Azovstalu koja je bila pod opsadom tokom većeg dela rata.

Ruski obaveštajac i komandant Igor Girkin je na svom Telegram kanalu sumirao situaciju ruskih snaga u Ukrajini i rekao da je njihova namera „toliko očigledna“ da su ukrajinske oružane snage bile u stanju da se odupru.

U međuvremenu, podeljene su neverovatne fotografije unutrašnjosti železare Azovstal – koja je mesecima bila pod opsadom u Mariupolju – nakon što su evakuisani ranjeni ukrajinski vojnici.

Girkin, koji je iskreno govorio o poteškoćama sa kojima se Putinove snage suočavaju poslednjih nedelja dok se njihova invazija na Ukrajinu odugovlači, podelio je detaljan rezime njihovog napretka, ili nedostatka istog, na svom Telegram kanalu, dodajući da neuspeh da se napreduje nije bio iznenađenje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dejstvovanje ukrajinskog vojnika u Donjecku

Napisao je: „Sa žaljenjem moram da kažem da je široko reklamirana operacija poraza donjecke grupe neprijatelja PROPALA.

„Za više od dve nedelje žestokih neprijateljstava (koja su obe strane koštala ogromnih gubitaka) postignuti su samo taktički uspesi. Nijedan veći lokalitet nije oslobođen.'

Girkin je rekao da bi se možda neki „lokalni taktički uspesi“ mogli postići pre kontraofanzive ukrajinskih snaga, ali je rekao da je malo verovatno da će region Donbasa biti „potpuno oslobođen“, dodajući: „Verovatno je da UAF neće biti ni potisnut iz periferiji Donjecka. I ne mogu da kažem da je ovaj rezultat za mene neočekivan. Sasvim suprotno.'

To dolazi nakon što je Rusija u ponedeljak saopštila da je pristala na evakuaciju iz bunkera ispod opkoljene fabrike u Mariupolju u medicinsku ustanovu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.

Pošto je vojnik evakuisan, neverovatne slike su podeljene na mreži koje prikazuju unutar fabrike ranije danas.

Jedna fotografija prikazuje ukrajinskog vojnika kako stoji pod snopom svetlosti u sada porušenoj čeličani dok su ranjene snage evakuisane.

Borbe na Azovstalu u razrušenom Mariupolju simbolizuju ukrajinski otpor tokom skoro tromesečne invazije Rusije. Većina civila koji su potražili sklonište u ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba evakuisani su ranije ovog meseca.

„U cilju spasavanja života, ceo garnizon Mariupolja sprovodi odobrenu odluku Vrhovne vojne komande i nada se podršci ukrajinskog naroda“, navodi se u objavi puka Azov na društvenim mrežama.

U propratnom video snimku, jedan od viših komandanata jedinice Denis Prokopenko je rekao: „Glavno je da se realizuju svi rizici, postoji li plan B, da li ste u potpunosti posvećeni tom planu koji mora da omogući ispunjavanje postavljenih zadataka i sačuvati živote i zdravlje osoblja?'

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruševine u Donjecku

„Ovo je najviši nivo nadzora nad trupama. Tim pre kada vašu odluku potvrdi najviša vojna komanda.'

Prokopenko nije precizirao šta su branioci preduzimali. Video je objavljen nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da je pristala da evakuiše ranjene ukrajinske vojnike u medicinsku ustanovu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.

Ukrajina procenjuje da je desetine hiljada civila poginulo u Mariupolju tokom višemesečne opsade ruskih snaga koje su uništile luku u Azovskom moru, grad sa oko 400.000 ljudi.

Poslednji branioci, uključujući i mnoge ranjene, držali su se nedeljama u bunkerima ispod Azovstala, jedne od najvećih metalurških fabrika u Evropi.

„Postignut je dogovor o uklanjanju ranjenih“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

„Otvoren je humanitarni koridor kojim se ranjeni ukrajinski vojnici odvoze u medicinsku ustanovu u Novoazovsku.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar ranije je rekla ukrajinskoj televiziji: „Svaka informacija može da naškodi procesima koji se odvijaju... S obzirom da je proces u toku, ne možemo reći šta se trenutno dešava.

(Republika/Dailymail)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading