BAJDENE, GDE SU MILIONI?! Bombastično otkriće o američkom predsedniku uzdrmalo planetu, ovo može da znači samo jedno - dilovi s Kinom!

Autor: Republika

Svet

27.04.2022

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači britanskog lista Dejli mejl otkrili su na osnovu mejlova s laptopa Bajdenovog sina, Hantera Bajdena, da nešto ozbiljno ne štima s njegovim bankovnim računima.

BAJDENE, GDE SU MILIONI?! Bombastično otkriće o američkom predsedniku uzdrmalo planetu, ovo može da znači samo jedno - dilovi s Kinom!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden na udaru

Američki predsednik Džo Bajden našao se pod žestokim udarom nakon što je otkriveno da je posedovao vrtoglavih 5,3 miliona dolara nakon što je 2016. napustio funkciju potpredsednika SAD, čije poreklo je, kako navode mediji, potpuno nejasno. 

Do tog bombastičnog otkrića došlo se zahvaljujući mejlovima koje su procurili u javnost iz laptopa Bajdenovog sina, Hantera Bajdena, a iz kojih se vidi da se aktuelni šef SAD svojevremeno obavezao da će platiti sinovljeve pravne troškove za njegov posao sa kompanijom koju kontroliše kineska vlada.   

- To još više povezuje predsednika s Hanterovim prekookeanskim poslovima i čini njegove prethodne tvrdnje da o njima nikada nije razgovarao sa sinom, još manje verodostojnim - navodi Dejli mejl, čiji su istraživači imali uvid u pomenute mejlove.    

- Džo je mogao da plati račune nakon što je zaradio milione dolara kroz svoje i ženine kompanije nakon što je napustio funkciju potpredsednika. Nešto od talasa gotovine došlo je od njihovih ugovora o knjigama i govornih angažmana. Ali predsednikova finansijska dokumenta otkrivaju da je prijavio skoro 7 miliona dolara više prihoda u svojim poreskim prijavama nego u vladinim izveštajima o transparentnost. Deo te razlike može se objasniti platama koje je zaradila prva dama Džil Bajden i drugim iznosima koji nisu potrebni u njegovim izveštajima. Ali i dalje postoji 5,2 miliona dolara koje je zaradila Džoova kompanija i koji nisu navedeni u njegovim izveštajima o transparentnosti - objašnjava Dejli mejl i naglašava kao "nestali milioni“ u kombinaciji s imejlovima na Hanterovom napuštenom laptopu sugerišu da bi Džo imao 10% udela u Hanterovom ugovoru s Kinezima.

- Postavlja se zabrinjavajuće pitanje - da li je Džo Bajden dobio novac od stranog poduhvata? - pita se britanski list. 

 

 

U januaru 2019. Hanterova pomoćnica Kejti Dodž napisala je imejl knjigovođi Lindi Šapero i Bajdenovom pomoćniku Ričardu Rufneru, rekavši da je Džo pristao da plati račune od stotine hiljada dolara.

- Razgovarao sam danas sa Hanterom o njegovim računima. Koliko sam shvatio, Hantov tata će kratkoročno pokriti ove račune kako Hanter bude lagao u svoju karijeru - naveo je Dodž.

Pomoćnik je uz imejl priložio tabelu računa u ukupnom iznosu od 737.130,61 dolara. Jedna od poslednjih stavki bila je 28.000 dolara pravnih troškova za "restrukturiranje" Hunterovog zajedničkog preduzeća sa Bankom Kine koju kontroliše vlada. U tabeli je račun naveden kao "Faegre Baker Daniels: BHR Restructuring" koji iznosi 28.382 dolara i upućeno je "ASAP".

Inače, BHR ("Bohai Harvest RST") je privatna kompanija za kapital i jedan od dva Hanterova glavna kineska poslovna poduhvata. Zajedničko preduzeće je bilo u suvlasništvu Banke Kine pod državnom kontrolom. Hanterov lični advokat Džordž Mesires je partner u Faegre Baker Daniels, koji se sada zove Faegre Drinker. Odvojena faktura advokatske firme za oktobar 2018. pokazuje da je Hanter potrošio ukupno 68.933,41 dolara na "restrukturiranje" koje je počelo u septembru 2016. Iste godine kada je Džo preuzeo ove račune od Hantera, dao je jedno važno obećanje.

- Niko u mojoj porodici neće imati kancelariju u Beloj kući, neće sedeti na sastancima kao član kabineta. Neće postoji odnos sa bilo kim ko je u vezi s nekom stranom korporacijom ili stranom zemljom - rekao je u to vreme Bajden. 

 

 

Ipak, ne samo da je Hanter zadržao svojih 10% udela u BHR do 2021. godine, što je potvrdila sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki prošlog februara, već i mejlovi ukazuju na to da je Džo znao za to, pa je čak i pristao da plati Hanterove pravne troškove za firmu.

Računi takođe uključuju 412.309,23 dolara neplaćenih poreza iz 2015.

Njujork tajms je ranije ovog meseca objavio da je Hanter podigao kredit od milion dolara kako bi platio svoj neplaćeni poreski račun u očiglednom pokušaju da spreči navodne optužbe za poresku prevaru. Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson, koji zajedno sa senatorom Čakom Graslijem istražuje Hanterove inostrane poslove, rekao je da su milioni Džoa Bajdena, koji se ne vode u evidenciji, još jedna uznemirujuća informacija. Ona, kako su naveli, postavlja pitanja koja zaslužuju odgovore.

- Kada će korporativni mediji početi da rade svoj posao i postavljaju ova pitanja predsedniku Bajdenu? - rekao je Grasli, pa dodao:

- A kada će predsednik Bajden početi da bude iskren prema javnosti? Američki narod zaslužuje istinu - istakao je taj republikanac iz Ajove.

 

 

On je ranije u izjavi za Dejli mejl rekao kako dokazi o predsednikovim finansijskim i poslovnim vezama sa Hanterom nastavljaju da rastu.

- Imperativ je da prva porodica pokaže američkom narodu transparentnost koju zaslužuju - reakao je svojevremeno Grasli.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading