KINA PROFITIRA OD RATA U UKRAJINI: Peking želi da se nametne kao globalna sila!

Autor:

Svet

08.04.2022

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li zvanični Peking pokazuje diplomatsku nestručnost, ili pokušava da legitimiše sebe kao vodeću svetsku silu?

KINA PROFITIRA OD RATA U UKRAJINI: Peking želi da se nametne kao globalna sila!

Foto: Tanjug/AP

Kineski pristup ratu u Ukrajini zbunio je svet. Peking je naizmenično naglašavao i ograđivao se od svoje diplomatske povezanosti sa Rusijom. Nakon mesec dana od početka rata jasne konture kineske politike dolaze u fokus.

Početna strategija Pekinga je bila da održi strateško partnerstvo sa Rusijom i minimizira svoju izloženost zapadnim sankcijama, evoluirala je u pristup koji pravi razliku između domaće propagande, međunarodne diplomatske retorike i ograničenih akcija.

Što se tiče domaće propagande, Kina je u poslednjih nekoliko nedelja počela oštrije da podržava Rusiju. Peking okrivljuje širenje NATO pakta na Istok. Kineski zvaničnici kritikuju Sjedinjene Države zbog ignorisanja legitimnih bezbednosnih zabrinutosti Rusije.

Foto: Republika.rs

Džo Bajden i Si Đinping

Uprkos sve agresivnijoj propagandi kod kuće, Kina je kroz međunarodnu diplomatsku retoriku naglasila svoj interes za mirno rešavanje sukoba. Iako nije voljna da preuzme aktivnu ulogu u posredovanju, Peking je više puta pozivao na pregovore između Kijeva i Moskve. Tokom svog nedavnog razgovora sa američkim predsednikom Džo Bajdenom, kineski predsednik Si Đinping je istakao da je njegov prioritet održavanje dijaloga i pregovora i prekinuti neprijateljstva što je pre moguće.

Što se tiče akcija, Kina nije htela aktivnije da podrži Rusiju. Uprkos svom naglašenom neodobravanju zapadnih sankcija Moskvi, Peking je jasno signalizirao da ne želi da se suprotstavi ovim sankcijama.

Peking ne razmišlja da pomogne Moskvi vojnom podrškom, iako Zapad upravo strepi od toga. Kineske energetske kompanije, oprezne od sankcija, pauzirale su projekte u Rusiji, dok su Azijska infrastrukturna investiciona banka u kojoj dominira Kina i Nova razvojna banka sa sedištem u Šangaju suspendovale inicijative u zemlji.

Republika

Foto: twitter.com/Jaehaerys Brunestud ‏

Kina neće pružiti Rusiji vojnu podršku

O ekonomskom distanciranju Rusije i Kine bilo je reči ovde.

Ali ova tri naizgled neskladna pristupa signaliziraju motive koji stoje iza položaja Kine prema Ukrajini. Ukratko, Kina ima za cilj da ostvari pet ciljeva: da upravlja javnim mnjenjem kod kuće, pruži Rusiji retoričku podršku, signalizira azijskim zemljama opasnost od struktura sličnih NATO paktu, izgleda kao odgovorna strana u širem međunarodnom miljeu pozivanjem na pregovore i ograničiti štetu sopstvenoj ekonomiji.

Prvo, kineska proruska, antiamerička i anti-NATO retorika je uglavnom usmerena na domaću kinesku publiku. Viši politički lideri utvrdili su da je ova vrsta politike ključna za održavanje domaće podrške Rusiji, s obzirom na to da je Si zagrlio ruskog predsednika Vladimira Putina tokom njihovog sastanka 4. februara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Ali kineska retorika je takođe usmerena na ostatak Azije. Navodeći da je širenje NATO pakta izazvalo sukob u Ukrajini, Kina pažljivo upozorava svoje susede da bi stvaranje novih ili širenje postojećih vojnih saveza moglo da naiđe na oštar odgovor Kine.

Kineska diplomatska retorika takođe je usmerena na Evropu, jer Peking želi da bude od pomoći dok radi na oživljavanju zaustavljenog Sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima sa Briselom, koji bi u velikoj meri ojačao ekonomske i poslovne veze Kine i EU.

Najzad, oklevanje Kine da materijalno podrži Rusiju u suprotnosti sa sankcijama je jasno priznanje trajne važnosti koju Kina pridaje svojim komercijalnim vezama sa Zapadom. Peking je nestrpljiv da održi svoje značajne ekonomske veze sa Sjedinjenim Državama i Evropom suočen sa usporavanjem privrede; sve ozbiljnija epidemija korona virusa širom zemlje; i globalno povećanje cena energije, roba i hrane. Imajući to u vidu, Kina će verovatno nastaviti da jača trgovinu nesankcionisanim robama i uslugama sa Moskvom, kao i da će pružati ograničenu podršku oslabljenoj ruskoj finansijskoj industriji, iako na način koji izbegava da izazove sekundarne sankcije Zapada. Nejasno je, međutim, koliko pojačane ekonomske veze zaista mogu pomoći Rusiji.

Foto: Pixabay

Kina neće uvesti ekonomske sankcije Rusiji

Iako su mnogi ukazali na nedoslednosti u  kineskom balansiranju, Peking će najverovatnije da doživi politički i diplomatski udarac, makar na sopstvenu reputaciju. Visoki kineski lideri bi verovatno smatrali da je bilo koji drugi način delovanja mnogo štetniji po interese zemlje. Kršenje sankcija za pomoć Rusiji donelo bi ekonomsku katastrofu, dok bi pritisak na Rusiju da okonča rat mogao da učini da Si izgleda loše. Iako se čini da je pozicija Pekinga neodrživa, politička elite verovatno smatra najmanje lošom od niza užasnih izbora..

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading