USKRS U RUŠEVINAMA! Tama skloništa i večiti strah OD BOMBI obeležili Uskrs u Ukrajini! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

25.04.2022

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik Uskrs proslavljaju i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vernici u Egiptu. Ukrajina praznik proslavlja u skloništima i pod naletom bombi.

USKRS U RUŠEVINAMA! Tama skloništa i večiti strah OD BOMBI obeležili Uskrs u Ukrajini! (FOTO, VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/lesiavasylenko

Uprkos tome što primirja nema ni tokom praznika, mnoge crkve služile su liturgije vernicima.

Liturgije su služene u jutarnjim časovima, uprkos tradiciji da se služi ponoćna liturgija, zbog straha od bombardovanja tokom noći, ali i zbog policijskog časa koji je uveden u Ukrajini.

U Kijevu je bogosluženju prisustvovao veliki broj vernika. 

- U isto vreme osećam i tugu i bol jer prolazimo kroz ovo, jer nam je zemlja ujedinjena, ljudi ujedinjeni, ali i branimo jedni druge i borimo se - rekla je stanovnica Kijeva nakon liturgije za Njujork Tajms.

 

 

- Ne slavimo samo vaskrsenje Boga, već pobedu života nad smrti. Sada kada je smrt kročila na tlo Ukrajine, pobeda života nad smrti je posebno važna - rekla je novinarka Natalka Fisych za Njujork Tajms.

U isto vreme, tokom vikenda, u ratom razorenoj Buči služila su se bogosluženja povodom najvećeg hrišćanskog praznika.

 

 

Liturgije su obeležile suze i molitve za sve one na linijama fronta, kao i zarobljenike, ali i poginule tokom ruske agresije na Ukrajinu.

 

 

Građanima Marijupolja dopremljena su ofarbana jaja i uskršnji hleb koji su, sa velikom radošću razdelili među sobom. 

- Ovo je veoma lepo, naročito u ovakvim situacijama, čak i pri pogledu na hleb i vodu, a kamoli na druge poklone - rekla je građanka Marijupolja medijima.

- Ovo podiže duh, naročito jer niko sada nema uslova da peče hleb - nastavila je.

Hleb, uskršnja jaja i pokloni koji su podeljeni građanima osveštali su lokalni sveštenici.

 

 

U opkloljenoj čeličani Azovstalj u Marijupolju nalazi se veliki broj građana koji skoro od samog početka rata nisu izašli iz bunkera. Među njima su i žene i deca. 

Njima je Uskrs protekao u istoj atmosferi kao i prethodnih više od 50 dana, u tami, bez hrane i na izmaku snaga.

 

 

U četvrtak, neposredno pred praznike, pojavio se snimak iz skloništa u Azovstalju. U tunelima ispod čeličane je najmanje petanestoro dece uzrasta od beba do tinejdžera i mnogo žena. 

Tada su upozorili da im ponestaje hrana, ali i da im je životne energije i nade sve manje. 

 

Nema primirja ni tokom praznika!

Uprkos pozivima verskih velikodostojnika u Ukrajini, ali i lično Papa Franje, primirja tokom praznika nije bilo. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predlagao je četvorodnevni prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila i dostavila humanitarna pomoć.

Zamenik ruskog izaslanika pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski nazvao je predloge o prekidu vatre "pseudo-mirotvornim, lažnim i neiskrenim", optuživši da bi primirje dalo Ukrajini vremena za nabavku oružja.

U nedelju, na Uskrs, oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. 

- Ovaj veliki praznik nam daje nadu i nepokolebljivu veru da će svetlost pobediti tamu, dobro pobediti zlo, život će pobediti smrt i zato će Ukrajina sigurno trijumfovati - rekao je Zelenski Ukrajincima.

 

On se vernicima obratio iz hiljadu godina stare crkve Svete Sofije rekavši da je najveći i najradosniji hrišćanski praznik u Ukrajini gorko emotivno proslavljen, u senci teškog dvomesečnog rata.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading