ON DRŽI MAKRONA U ŠACI: Neizvestan drugi krug u Francuskoj, OD JEDNOG ČOVEKA SVE ZAVISI!

Autor:

Svet

12.04.2022

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žan-Lik Melanšon, lider ultralevičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska (La France Insoumise, LFI), mogao bi da bude ključni faktor koji će aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu 24. aprila u drugom krugu izbora omogućiti da ostane na čelu zemlje i osvoji drugi mandat.

ON DRŽI MAKRONA U ŠACI: Neizvestan drugi krug u Francuskoj, OD JEDNOG ČOVEKA SVE ZAVISI!

Foto: Tanjug/AP

Iako je završio kao trećeplasirani u prvom krugu izbora u Francuskoj održanih u nedelju i ostao bez šanse da se bori za Jelisejsku palatu, Melanšon je osvojio skoro 22 odsto glasova, znatno više nego što su ankete najavljivale i svega 1,5 odsto manje od Marin le Pen, kandidatkinje ultradesnice koja će za manje od dve nedelje pokušati da smeni Makrona.

Melanšon je pozvao pristalice da u drugom krugu ne glasaju za Le Penovu.

- Ne dajte svoje glasove gospođi Le Penov. Ne smemo dati nijedan glas gospođi Le Pen. Mislim da ste čuli ovu poruku sada - rekao je Melanšon posle prvog kruga izbora.

Foto: printscreen

Žan Lik Melanšon

 

Zvanični rezultati prvog kruga

Makron: 27,84%
Le Penova: 23,15%

Melanšon: 21,95%

On ipak nije pozvao svoje birače da podrže Makrona, što ne znači da to neće učiniti, kako se drugi krug bude približavao. Ipak, pošto deo njegovog glasačkog tela čine simpatizeri

Pokreta žutih prsluka, koji su se često nasilno borili protiv Makronovih reformi, biće mu potrebno više od jednog postizbornog obraćanja da ih ubedi da ponovo izaberu još aktuelnog predsednika.

- Sada je na vama. Znamo za koga nikada nećemo glasati. A, uostalom, Francuzi su u stanju da znaju šta da urade, u stanju su da odlučuju šta da urade. Ne smete dati glas Marin Le Pen - ponovio je Melanšon.

Politiko: Nervoza u EU i NATO zbog Le Penove

Briselski sajt Politiko navodi da je ulazak Le Penove u drugi krug francuskih predsedničkih izbora uneo nervozu u EU i NATO. Ona je izazvala uzbunu izjavom da želi da povuče Francusku, jedinu nuklearnu silu u EU, iz integrisane komandne strukture NATO da ne bi više bila "u zamci sukoba koji nisu francuski".

Le Penova se od početka ruske agresije na Ukrajinu distancirala od ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg je ranije javno podržavala, ali njena stranka i dalje vraća novac pozajmljen od ruske banke za potrebe prethodnih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading