ŽIVOT U GRADOVIMA POD RUSKOM KONTROLOM: Prete nam da će nam isključiti vodu i struju, kidnapuju političare, proveravaju telefone, ŽIVIMO U NOĆNOJ MORI!

Autor:

Svet

15.03.2022

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski vojnici patroliraju ulicama Berdjanska automobilima i oklopnim vozilima sa oznakom"Z", lokani službenici su izbačeni iz svojih kancelarija, a lokalna radio stanica mora da pušta rusku muziku i Putinove govore.

ŽIVOT U GRADOVIMA POD RUSKOM KONTROLOM: Prete nam da će nam isključiti vodu i struju, kidnapuju političare, proveravaju telefone, ŽIVIMO U NOĆNOJ MORI!

Foto: Tanjug/AP

Radio stanica nam naizmenično pušta Putinove govore, rusku pop muziku i vesti o "oslobađanju Ukrajine od nacista", govore meštani gradova koje su osvojili Rusi.

- Osećamo se kao da živimo u noćnoj mori i ne znamo kada će se ovaj grozni san završiti. Još uvek ne možemo da verujemo da je ovo moglo da se dogodi - rekao je lokalni odbornik u gradu, tražeći da ostane anoniman, jer strahuje za svoju bezbednost.

Fokus svetske javnosti je trenutno na gradovima koji su pod teškim ruskim bombardovanjem, poput Harkova i Marijupolja, ali postoji veliki broj manjih gradova u južnoj Ukrajini koji su, već u prvim danima agresije, pali u ruke ruskih okupatora.

U Berdjansku, lučkom gradu zapadno od Marijupolja koji broji oko 100.000 stanovnika, gradski odbornici su nastavili da obavljaju svoje poslove uprkos ruskoj kontroli, međutim, u obližnjem Melitopolju situacija nije takva.

Navodno, u tom gradu je u petak uveče kidnapovan gradonačelnik koji je ostao veran svojim stavovima. Njega su ruski vojnici izveli iz svoje kancelarije sa vrećom na glavi i od tada mu se gubi svaki trag.

Foto: Tanjug/AP

 

Ubrzo nakon toga, Galina Danilčenko, lokalna odbornica koja je povezana sa tradicionalno proruskom političkom strankom, pojavila se sa video-izjavom u kojoj je pozvala meštane da se ne opiru Rusima.

- Naš glavni zadatak trenutno je da se prilagodimo novoj stvarnosti kako bismo mogli da počnemo da živimo na novi način. Oni pokušavaju da uspostave sopstvene vlasti u okupiranim gradovima - rekla je Olena Žuk, predsednica saveta za oblast Zaporožja, koja sadrži i Melitopolj i Berdjansk. 

- Pokušavaju da otkupe ljude ili nađu pristalice u aktuelnim vlastima, a gradonačelnik Melitopolja, koji je odbio da sarađuje, je kidnapovan. To je apsolutno nečuveno ponašanje - rekla je ona.

Lokalana uprava je morala da napusti svoje kancelarije

Samo dva dana nakon napada Rusije, 26.februara, vršilac dužnosti gradonačelnika Aleksandar Svidlo pozvao je stanovnike da ostanu mirni nakon što je bilo primetno da se ruska vojna kolona kreće ka gradu.

Sledećeg dana, stanovnicima je naređeno da isključe geolokaciju na svojim mobilnim telefonima i uklone sve sumnjive oznake na drveću ili zgradama koje bi mogle da budu znak artiljerijskih ciljeva.

Foto: Tanjug/AP

 

Dan kasnije se oglasio iz mračne prostorije vidno iscrpljen:

- Pre nekoliko sati svi smo postali svedoci kako je teška vojna oprema stigla na teritoriju našeg grada - rekao je on.

- Ponuđeno nam je da nastavimo sa radom, ali pod kontrolom tih ljudi. Smatram da je to neprihvatljivo, pa smo svi napustili zgradu i nastavljamo da radimo sa distance. Ne znam šta će biti sutra - rekao je on.

Protesti protiv okupatora

U Berdjansku, ali i drugim okupiranim gradovima, stanovništvo je počelo masovno da se okuplja na ulicama. Besno su prozivali ruske vojnike koji nisu bili najsigurniji kako treba da reaguju, prenosi "Gardijan".

U gradu Nova Kahovka, ruske vlasti su zapretile da će isključiti vodu i struju ako bude organizovan još jedan protest, rekao je jedan stanovnik koji je prisustvovao protestu pre nedelju dana. 

- Ljudi su izašli sa decom… bilo je i staraca sa štapovima - rekla je Lera, meštanka koja je prisustvovala protestu u Hersonu, regionalnoj prestonici koja je takođe trenutno pod ruskom kontrolom.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusi su organizovali kontraprotest istog dana, a demonstranti prema Lerinim rečima nisu bili lokalci. Ovaj protest je imao za cilj da stvori slike koje sugerišu da Herson dočekuje ruske trupe.

Ruska vojska je postavila kontrolne punktove širom grada, a poslednjih dana traže pšrolaznicima i da im pregledaju mobilne telefone, a na izlazima iz grada su punktovi koji sprečavaju ljude da odu.

Rafovi u prodavnicama su prazni, velika je nestašica lekova, a uveče im se Rusi obraćaju putem radio talasa uz obećanja o srećnom životu i krivičnim prijavama protiv ukrajinskih zvaničnika.

- Na radiju oslovljavaju ljude sa "drugovi". Oni i dalje žive u Sovjetskom Savezu i žele da ga izgrade ovde. Već smo nekoliko decenija ispred njih, ne treba nam to - rekao je lokalni odbornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Počelo je počelo

15.03.2022 20:53

Rusi prsli ste.

Odgovori 3 15
Mapko

15.03.2022 21:17

"U Berdjansku, ali i drugim okupiranim gradovima, stanovništvo je počelo masovno da se okuplja na ulicama." Gledao sam snimke i nije se stanovnistvo masovno okupljao, no par desetina ukrajinskih nacista, kojima ubada oci sto se "niža ruska rasa" osudila da se oslobodi i unisti nacisticki banderovski rezim, to njih pece, to njima smeta, jel do juce "niža ruska rasa" je bila osudjena na smrt i pokolj u Donbassu, do juce "niža ruska rasa" je pretrpila zabranu ruskog jezika, do juce "niža ruska rasa" je pretrpila zabranu svojih legalnim predstavnika, to juce "niža ruska rasa" je pretrpila zbrana ruske televizije.

Odgovori 33 4
Sale

15.03.2022 23:29

RUSIJAAAA!

Odgovori 10 2
Dario

16.03.2022 04:21

Zapadna propaganda!! Nama to ne treba..

Odgovori 13 1