RUBLJA u DRASTIČNOM PADU! Da li je Rusija na rubu BANKROTA!?

Autor:

Svet

10.03.2022

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sredu se za jedan američki dolar moglo kupiti 117 rubalja, nakon što je valuta pala za 10% i dosegnula novi rekordno nizak nivo.

RUBLJA u DRASTIČNOM PADU! Da li je Rusija na rubu BANKROTA!?

Foto: pixabay.com

Rusija je svojim građanima zabranila kupovinu američkih dolara, čime je dovršena izolacija ekonomije koja je nekad imala ambiciju da se  pridruži globalnom klubu finansijskih sila, piše CNN.

Tek nakon globalne krize 2008., ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi saradnici promovisali su rublju kao potencijalnu alternativu američkom dolaru, tvrdeći da bi trebala biti deo globalnog finansijskog sistems. Rusija će postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija, tvrdili su.

Putinova želja za dominacijom nad svojim susedima, počevši od napada na Gruziju 2008. pa do aneksije Krima 2014. i invazije na Ukrajinu, uništila je ono što je ostalo od ekonomskih snova autoritarnog čelnika, navodi CNN.

Početkom 2008. za jedan američki dolar moglo se kupiti otprilike 25 rubalja. Ruska valuta je od tada značajno depresirala, a sankcije Zapada uvedene kao odgovor na invaziju na Ukrajinu gurnule su je u slobodan pad. 

Nagli pad rublja

U sredu se za jedan američki dolar moglo kupiti 117 rubalja, nakon što je valuta pala za 10% i dosegnula novi rekordno nizak nivo. Rubalj je ove sedmice još slabiji na offshore tržištu.

Poslednji pad usledio je nakon što je ruska narodna banka zabranila Rusima kupovinu američkog dolara i naredila bankama da limitiraju isplate s računa u stranoj valuti na 10.000 dolara u sledećih šest meseci.

Sergej Aleksašenko, bivši službenik ruskog ministarstva finansija i narodne banke, opisao je strategiju kao "neverovatnu glupost" koja bi mogla dovesti do napada na banke.

- Očito je odliv deviznih depozita iz ruskih banaka premašio prognoze Banke Rusije i doveo u pitanje sposobnost banaka da podmire svoje obveze - napisao je u biltenu. - Najveća greška koju monetarna vlast može napraviti u Rusiji je dirati privatnu štednju.

 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Vladimir Putin

 

Finansijski krah

Rusija se trudi sprečiti finansijski krah otkako su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi zapadni saveznici uveli sankcije velikom delu bankarskog sistema zemlje, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara vrednih rezervi koje je Moskva godinama gomilala kako bi zaštitila privredu. Analitičari procenjuju da je više od polovine ruskih rezervi strane valute i zlata sada izvan granica.

Narodna banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20 posto i privremeno je zabranila ruskim brokerima prodaju vrednosnih papira u vlasništvu stranaca. Vlada je naredila izvoznicima da razmijene 80% svojih deviznih prihoda za rublje, a rezidentima Rusije zabranila je bankovne transfere izvan Rusije.

Rubalj je bio pod jakim pritiskom, a neuspeh Moskve da obrani valutu dovešće do teške situacije. Rusija je vodeći izvoznik nafte i plina, ali mnogi drugi sektori njena privreda oslanjaju se na uvoz.

Agencija Fitch smanjila je kreditni rejting Rusije i upozorila na neispunjavanje obveza.

- Daljnje pojačavanje sankcija i predlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju verovatnost političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njenih obveza prema državnom dugu - stoji u saopštenju agencije za ocenjivanje.

Rusija na rubu bankrota

Čak i s Rusijom na rubu bankrota, zapadne zemlje nastavljaju sa sankcijama. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranili su uvoz ruske energije, a Evropska unija je rekla da će ove godine pokušati smanjiti uvoz prirodnog gasa za 66%.

Odluka narodne banke da spreči Ruse da kupuju američke dolare označava kraj rublja, smatra Anders Åslund, ekonomista i bivši savetnik ruske vlade.

- Svaka konvertibilnost rublja je gotova. Putin je uništio rubalj - napisao je Åslund na Twitteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading