MADURO ga iskulirao, a ni ŠEICI neće da mu se jave! Bajden u ogromnom problemu posle uvođenja embarga na rusku naftu! Niko mu je ne da!

Autor:

Svet

09.03.2022

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden se odrekao ruske nafte, a sad ne zna šta će.

MADURO ga iskulirao, a ni ŠEICI neće da mu se jave! Bajden u ogromnom problemu posle uvođenja embarga na rusku naftu! Niko mu je ne da!

Foto: Tanjug/AP

Upotrazi za alternativnim putem za uvoz nafte i gasa, pošto je u potpunosti obustavio kupovinu ruske nafte na tržištu, a nakon što nije uspeo dobiti poželjne rezultate i garancije od predsednika Venecuele, Nikolasa Madura, do pre nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD-a, američki predsednik Džo Bajden sada pokušava sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaliva, kao što je Saudijska Arabija i UAE.

Međutim, Bajden je i tu, što nije očekivao, naišao na zid. Naime, kako piše američki Volstrit Žurnal, Bajden nije uspeo u svom pokušaju da razgovara telefonom sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom i prestolonaslednikom Abu Dabija i vladarom UAE, šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, jer mu se ni jedan nije hteo da javi. Volstrit Žurnal, citirajući visoke američke i saudijske zvaničnike, pišu da je svrha poziva bila rasprava o pitanjima pružanja međunarodne podrške Ukrajini i kontrolisanja rastućih cena benzina u svetu.

List je istakao da su u poslednje vreme svedoci loših odnosa između Bajdena i Saudijske Arabije, te dodao da Saudijska Arabija od Bajdenove administracije traži veću pomoć u Jemenu, veću podršku u vezi s Iranom i mešanje u tužbe protiv Saudijaca u SAD-u zbog ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. List navodi da odbijanje Bin Salmana i Bin Zajeda da prime Bajdenov poziv izražava njihovo nezadovoljstvo nivoom podrške SAD ratu u Jemenu, kao i njihovo nezadovoljstvo pregovorima u Beču i mogućim oživljavanjem nuklearnog sporazuma s Iranom koji je sve bliže potpisivanju, što Saudijska Arabija, uz Izrael, pod svaku cenu želi sprečiti.

Princa Bin Salmana je naljutilo što Katar jača svoju ulogu u posredovanju između Vašingtona i Teherana i olakšava direktne razgovore između njih. List citira visokog američkog zvaničnika da su se obe strane složile da moraju sesti za sto i razgovarati direktno, bez posrednika, ali najveći problem je gubitak poverenja jedne u druge.

Vladimir Putin, invazijom na Ukrajinu, uspeo je promeniti političku retoriku i odnose. Pre invazije i Bin Salman i Bin Zajed molili su Bidena da razgovaraju s njim, a danas se oni njemu ne žele da jave na telefon.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bane

10.03.2022 07:03

Napraviće ameri automobile na navijanje. Ne troše benzin i ne zagađuju okolinu.

Odgovori 14 1
Zgembo

10.03.2022 20:07

Ma,hteli su oni da mu se jave ali centrala se pokvarila.