CENE NAFTE PONOVO RASTU, HOĆE LI SRBIJA IZBEĆI POSLEDICE KRIZE?! Stručnjak dao odgovor na goruće pitanje, EVO ŠTA NAS ČEKA!

Autor:

Svet

28.02.2022

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim sukoba u Ukrajini, nova nedelja je donela i kolebanja na berzi i nove cene nafte, gasa i zlata.

CENE NAFTE PONOVO RASTU, HOĆE LI SRBIJA IZBEĆI POSLEDICE KRIZE?! Stručnjak dao odgovor na goruće pitanje, EVO ŠTA NAS ČEKA!

Foto: Tanjug/AP

Naftna platforma

Većina berzi je u minusu, a cene nafte i zlata ponovo rastu, izjavio je za RTS dr Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Tržište kapitala je u haosu, a trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su obustavljene, jer su rublja i cene akcija pali na donje granice koje je berza postavila.

Musabegović je za RTS rekao i da su berze u Ukrajini reagovale velikim padom.

- Tokom dana taj pad se već, pri kraju rada berzi, izravnao sa nulom, a petak je bio značajno pozitivan. To govori da su procene onih koji su investitori i oni koji su učesnici na berzi bile da sukob u Ukrajini neće dugo trajati, da će se relativno brzo rešiti - rekao je.

Dodao je da je početak radne nedelje doneo novu nervozu na berzama i da je većina njih u minusu.

- Nafta ponovo prelazi cenu od 100,103 dolara, zlato počinje da raste. To je uvek kada se berza potrese, poljulja. Ne postoji ništa plašljivije od kapitala, on odmah beži i to u nekoliko grupa vrednosti ili aktive, aseca: to je pre svega zlato, državne obveznice velikih zemalja. Vidimo da se ponovo taj trend od četvrtka pojavljuje i danas, objašnjava Musabegović.

Foto: Tanjug/AP

 

U odnosu na druge valute, osim rublje, slabi i dolar.

Govoreći o sistemu SWIFT, istakao je da je reč o telekomunikacionoj kompaniji, te da to niej platna kompanija i da je reč, zapravo, o zatvorenom krugu poruka koje idu između banaka.

- Kada vas isključe iz tog sistema, postajete slepi, navodi Musabegović i dodaje da u tom slučaju banka i klijenti ne možgu raspolagati novcem koji se nalazi na računima.

- Svi klijenti ruskih banaka će imati problem u plaćanju. To je jako ozbiljno, navodi.

Dodaje da je glavni cilj ekonomskih sankcija, koje su sada jedinstvene, da probude nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Profesor smatra da je ekonomski rat mnogo razorniji od vojnog, jer ako uništite rublju, načinjete čitavu ekonomiju. 

- Sve što ste radili i zaradili praktično postaje bezvredno, objašnjava.

Prilike pokazuju i da će doći do veće inflacije, a centralne banke su pred izazovom kako će se sa istom izboriti. Centralna banka Rusije pokušava da odbrani rublju, a Musabegović ističe da je svaki dosadašnji pokušaj odbrane valute u ekonomskoj istoriji bio neuspešan na duži rok.

Srbija neće izbeći posledice krize, kaže.

- Može da se priprema za eventualne teže trenutke, ali verujem da država ima procene šta treba uraditi da bi se kontrolisalo koliko je moguće.

Dodaje i da valutni rat razara celu privredu, po svim linijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading