CENA GASA DIVLJA, EVROPA STREPI: Od jutros 1.000 kubika košta više od 960 dolara

Autor:

Svet

23.02.2022

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 960 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 14. februara, prema podacima sa londonske ICE berze.

CENA GASA DIVLJA, EVROPA STREPI: Od jutros 1.000 kubika košta više od 960 dolara

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

Na holandskom TTF tržištu je kupovina gasa za isporuku u martu ugovarana po ceni od 960,6 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 82 evra po MWh, izveštava Tass.

Cena gasa je od početka ove godine ukupno porasla za oko 2,8 posto.

Evropa strepi sve više.

"Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za gas", poručio je juče zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

 

On je to naveo na svom Tviter profilu posle objavljivanja vesti da će Nemačka staviti na čekanje sertifikaciju ruskog gasovoda Severni tok 2.

Zabrinutost su jutros ozvaničili i u Austriji. Rat u Ukrajini bi mogao ugroziti snabdevanje gasom Austrije, što donosi veliku zabrinutost, pošto su skladišta u toj zemlji popunjena sa svega 18 odsto kapaciteta.

Ministarka privrede Margarete Ssrambek zbog toga analizira mogućnost uvođenje obaveze popunjavanja skladišta gasa, koja već decenijama postoji za naftu.

"Potrebno nam je pravilo prema kojem bi domaća skladišta do novembra morala biti do odredjenog udela popunjena", objasnila je ona.

Zabrinuti i Francuzi

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da će sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog slanja trupa u otcepljene regione u istočnoj Ukrajini, imati relativno ograničen uticaj na francusku privredu.

Le Mer je rekao za RMC radio i televiziju BFM da prati kretanje cena nafte i ponovio potrebu da se francuski potrošači zaštite od rastućih cena energije, prenosi Rojters.

Moramo da diverzifikujemo naše snabdevanje energentima“, naveo je on, naglasivši da je Francuska izložena ruskom gasu sa 20 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading