PUTIN VLADA NEMAČKOM, KUPIO JE NJIHOVE KOMPANIJE I LJUDE, NIKAD MU NEĆE OKRENUTI LEĐA! Kličko šokirao svet optužbama na račun Berlina!

Autor: Republika

Svet

25.01.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko otkrio je pozadinu aktuelnih reakcija Nemačke prema potezima ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrdeći da zvanični Berlin nikad neće izdati Moskvu.

PUTIN VLADA NEMAČKOM, KUPIO JE NJIHOVE KOMPANIJE I LJUDE, NIKAD MU NEĆE OKRENUTI LEĐA! Kličko šokirao svet optužbama na račun Berlina!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin ponovo na meti Vitalija Klička

Vitalij Kličko, bivši svetski bokserski šampion i prvak u teškoj kategoriji, a današnji gradonačelnik Kijeva, žestoko se još jednom ostrvio na ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i na Nemačku, optuživši tu zemlju da je pala pod kontrolu Kremlja i tako izdala Ukrajinu.

U kolumni za najtiražniji nemački list Bild Kličko je napao Berlin zbog bojkota prodaje oružja Ukrajini i trajne podrške gasovodu Severni tok 2.

- Postoji veliko razočaranje u Ukrajini jer je nemačka vlada istrajna u podršci Severnom toku 2. Osim toga, ne želi nas da snabde oružjem za obranu, a u isto vreme sprečava države poput Estonije da nam dostave oružje. To je izdaja prijateljstva u dramatičnoj situaciji u kojoj našoj državi prete ruske jedinice na više različitih lokacija - napisao je Kličko. 

Podsetimo, Berlin odbija da dozvoli izvoz oružja Ukrajini zbog dugotrajne politike koja ne dozvoljava da Nemačka šalje oružje u konfliktna područja. Ta zemlja, takođe, trenutno blokira Estoniju da pošalje haubice u Ukrajinu zbog veta koji je bio uslov njihovog izvornog izvoza iz Nemačke.

Isto tako, vlada kancelara Olafa Šolca je poslala nejasne poruke vezane za Severni tok 2 koji bi bio od vitalnog značaja za Nemačku, ali je istovremeno trn u oku Zapadu i saveznicima SAD, koji tvrde da preko tog gasovoda Rusija namerava da u potpunosti zagospodari Starim kontinentom. Ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, dala je, s druge strane, naznake da će njena zemlja poštovati dogovor sa Amerikom i odustati od planova puštanja u rad spornog gasovoda ako Rusija napadne Ukrajinu. I tada je, ipak, Šolc ostao pri svom da je gasovod samo tržišno, ne i poličko pitanje.

- Mnogi postavljaju pitanje: koji je točno stav nemačke vlade? Jesu li na strani ukrajinske slobode ili na strani agresora? - pitao je sugestivno Kličko, pa nastavio: 

- Sad su potrebni jasni signali iz najvažnije evrpske države - naglasio je bivši bokser. 

Podsetimo, Kličko je ušao u politiku u vreme Narandžaste revolucije 2004, a 2014. je postao gradonačelnik Kijeva. Taj pedesetogodišnjak je ovih dana snimljen na obuci s ukrajinskom teritorijalnom obranom koja se sprema na rusku invaziju.

- Živeo sam u Nemačkoj dugo vremena i još imam puno prijatelja tamo, napisao je. To je razlog zašto me posebno boli kako su Putinovi simpatizeri preuzeli političku kontrolu. Očigledno je da su se milijarde koje je Rusija investirala da kupi nemačke korporacije, bivše političare i lobiste isplatile Vladimiru Putinu. Nemačka bi trebalo da osigura da lobistima poput Gerharda Šredera bude zakonom zabranjeno da nastave da rade za ruski režim - naglasio je Klilčko otkrivši ozbiljne stvari o nemačkoj spoljnoj politici. 

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Gerhard Šreder 

Inače, Severni tok 2 je odobrio upravo bivši nemački kancelar Šreder koji se pridružio odboru direktora gasovoda samo nekoliko dana nakon što je napustio dužnost šefa vlade svoje zemlje. Šreder je, takođe, bio predsednik ruske naftne kompanije Rosnjeft od 2017, a otvoreno podržava Putina, piše britanski Telegraf. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Živko

29.01.2022 08:06

Ovo kaže Kličko, dva brata, koja su devedesetih pokrala tu jadnu Ukrajinu, koji su šefovi mafije i sada euše Putina. Dajte molim vas. Braća Kličko su obični kriminalci.

Odgovori 10 0