RUSI, PATIĆETE! Nemačka posle Merkelove napravila dramatičan zaokret ka Moskvi, Berbokova poručila: SVAKU AGRESIJU PUTIN ĆE SKUPO PLATITI!

Autor: Republika

Svet

18.01.2022

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova šefica diplomatije Nemačke, Analena Berbok, iznela je niz zapaljivih izjava na račun Rusije u ukrajinskoj prestonici Kijevu, odakle je otputovala u Moskvu.

RUSI, PATIĆETE! Nemačka posle Merkelove napravila dramatičan zaokret ka Moskvi, Berbokova poručila: SVAKU AGRESIJU PUTIN ĆE SKUPO PLATITI!

Foto: Tanjug/AP

Analena Berbok se žestoko ostrvila na Vladimira Putina

Najmoćnija članica Evropske unije (EU), Nemačka, napravila je oštar zaokret u politici prema Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu nakon odlaska Angele Merkel s mesta kancelara i dolaska nove vlade u Berlinu, štp je postalo još jasnije nakon najnovijih izjava šefice diplomatije te zemlje, Analene Berbok neposredno pre njenog susreta s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi. 

Berbokova se, naime, pre putovanja u Rusiju, u ukrajinskoj prestonici Kijevu sastala s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, kom je garantovala da Berlin čvrsto podržava teritorijalni suverenitet bivše članice SSSR i da ništa ne može da se dogodi da se takav stav Nemaca promeni. 

- Moskva će patiti, jako će patiti, ako pokrene napad na Ukrajinu - poručila je Berbokova i naglasila kako će svaki naredni agresivni čin imati visoku cenu za Rusiju, ekonomski, strateški i politički.

Berbokova, koja je članica stranke Zeleni, često je percipirana kao deo mlađe generacije nemačkih političara koji su čvrsto odani sprovođenju ljudskih prava u spoljnoj politici i odlučni da Nemačku udalje od istorijskih tendencija kompromisa s Moskvom. Međutim, nova vlast u Nemačkoj koju predvodi SPD smatra se nesklonom da prekine politički pristup bivše kancelarke Merkel.

Kako smatraju analitičari, za druge evropske zemlje biti vrlo frustrirajuće ako Nemačka nastavi da funkcioniše kao prepreka, dok ostatak Evrope i SAD trude da se predstave kao čvrsta koalicija u NATO.

- U Moskvi ću istražiti da li će biti povratka pregovorima s Rusijom u kojima učestvuju Ukrajina, Nemačka i Francuska. Bilo je govora o tome da bi i SAD mogle da se priključe razgovorima kako bi se u njih unela nova energija, ali to dosad nije potvrđeno - istakla je Berbokova i dodala kako je najefektnija poluga kojom se podržava Ukrajina jasna poruka EU, G7 i NATO da svaki dalji akt agresije nosi visoku cenu za ruski režim.  

- Nijedna zemlja nema pravo da diktira drugim zemljama kojim bi smerom trebalo da krene, u kakve odnose i savezništva može da ulazi. Suverenitet Ukrajine nije i nikad neće biti predmet pregovora - poručila je ona odlučno. 

Odbacila je, međutim, pozive da bi Nemačka trebalo da osigura oružje za Ukrajinu, navodeći "istorijsku odgovornost" koju Nemačka ima da ne izvozi oružje u konfliktne zone, ali je rekla da je Berlin spreman da omogući tehničku ekspertizu kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od sajber-napada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov i Analena Berbok 

Nakon Kijeva, Berbokova se zaputila u Moskvu, gde je Lavrovu prenela čvrst stav svoje zemlje, ali je susret ipak, kako prenose mediji, protekao u prijatnoj atmosferi. 

Veruje se da je jedna od glavnih tema bilo stavljanje u rad Severnog toka 2, budući da je nedavno novi kancelar Nemačke, Olaf Šolc, istakao kako je taj rsuki projekat isključivo tržišni, a ne politički. Tako mišljenje, međutim, ne dele u Poljskoj, Francuskoj ili Britaniji.

Bruno Le Mer, francuski ministar finansija, rekao je da Evropa treba da bude manje zavisna od ruske energie.

- Naša ekonomija ne sme da zavisi od geopolitičkih planova Rusije, Ukrajine i drugih delova sveta - kazao je Le Mer.

S tim u vezi je i Berbekova, koja je za razliku od Šolca u Kijevu prozvala ruski režim, takođe ponovila i nemačku ponudu da pomogne Ukrajini da razvije vodoničnu tehnologiju kao alternativu gasu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Verica

18.01.2022 14:27

Koja bolesnica!

Odgovori 15 3
Hercegov grad

18.01.2022 14:30

Seri,seri,moj golube beli!Mnogo puta Nemacka je ostavila svoje kosti vojnika po Rusiji,to ova nova zaboravkja ili midli da su toliko ojacali da mogu da lupaju sta hoce?!

Odgovori 16 2
Očajno pero

18.01.2022 15:03

Ima li neko da ovoj personi pusti film iz 1945 god.kada su ruski vojnici okačili RUSKU ZASTAVU na Rajstag. Ima sve šanse da gleda ponovo i to uživo ovaj film.

Odgovori 25 3
GEDŽA

18.01.2022 16:53

A,... da li će patiti Ukrajina ukoliko pokrene vojnu akciju protiv Ruskog stanovništva u Donbasu i Lugansku..... npr.... kao što je Srbija patila 1999-te.....Neće, a.... Zašto?..... E, zato Rusija izvodi vojne vežbe sa 100 000 vojnika pored granica na svojoj a ne ukrajinskoj teritoriji..... A, daće Bog da vežbaju i kako uništiti vojne bezbednosne rizike po Rusiju..... ko što čini Izrael bombardujući svaki rizik po svoju bezbednost u Siriji i LIbanu.....sa pretnjama da će to učiniti i u Iranu.....

Odgovori 10 5