PUTIN SATERAO BAJDENA U ĆOŠAK: UVEDI SANKCIJE RUSIJI I SUOČI SE SA SLOMOM! Evo šta je šef Kremlja poručio lideru SAD: AKO SE NE REŠI UKRAJINA, SLEDI KATASTROFA!

Autor: Republika

Svet

31.12.2021

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici Kremlja otkrili su kako je u stvari izgledao telefonski razgovor Vladimira Putina i Džoa Bajdena, koji se dogodio u četvrtak, a koji je, kako stvari stoje, bio pun tenzija.

PUTIN SATERAO BAJDENA U ĆOŠAK: UVEDI SANKCIJE RUSIJI I SUOČI SE SA SLOMOM! Evo šta je šef Kremlja poručio lideru SAD: AKO SE NE REŠI UKRAJINA, SLEDI KATASTROFA!

Foto: Tanjug/AP, Youtube/Cavit Ege Tulça, Novosti na Pervom Kanale, Google Maps

Džo Bajden na udaru ruskog kolege Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je žestoku poruku svom kolegi iz SAD, Džou Bajdenu, tokom telefonskog razgovora održanom u četvrtak, otkrili su zvaničnici Kremlja, tvrdeći da je lider Ruske Federacije zauzeo mnogo oštriji stav u komunikaciji od onoga što je isprva preneto u medijima.  

Putin je, naime, Bajdenu poručio kako će eventualna nova runda američkih sankcija Ruskoj Federaciji značiti potpuni slom u odnosima dve zemlje, te da bi takav potez bio "kardinalna greška". 

On je zatim optužio saveznike predvođene Sjedinjenim Američkim Državama i NATO za provokativne akcije neposredno uz granicu njegove zemlje, na šta nem nije ostao ni šef Bele kuće, koji je identične optužbe izneo na račun zvanične Moskve. Obojica su, kako prenosi Dejli mejl, izneli uveravanja da ukoliko situacija u vezi sa Ukrajinom ne bude rešena, sledi katastrofa. 

- Razgovor je bio usresređen na davanje bezbednosnig garancija Rusija u vezi sa situacijom koja se tiče Ukrajine, a najvažnije od svega, predsednik putin je od američkog lidera zahtevao obećanje da ta zemlja neće postati članica NATO - preneo je jedan od Putinovih najbliskijih saradnika, Jurij Ušakov. 

On je otkrio i da je šef Kremlja žestoko reagovao na sam pomen uvođenja novih sankcija

- To bi bila kolosalna greška Amerike - naveo je on. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden je s Putinom razgovarao iz svog doma u Delaveru 

Ruski predsednik je inicirao razgovor sa šefom SAD neposredno pre pregovora dve sile na najvišem nivou, koji su zakazani za 10. januar u švajcarskom gradu Ženevi. 

S druge strane, Bela kuća je istakla da je Bajden pozvao svog ruskog kolegu na deeskalaciju tenzija i to nekoliko sati nakon što se pokazalo da je američko vazduhoplovno zapovedništvo poslalo još jedan špijunski avion nedaleko od ruske teritorije.

- Predsednik je ostao dosledan u tvrdnjama da će SAD sa saveznicima odgovoriti oštro u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu - saopštila je portparolka Bele kuće, Džen Psaki, dok je drugi visoki zvaničnik Bajdenove administracije istakao kako je ton razgovora bio veoma ozbiljan, ali i direktan.   

Dejli mejl zatim podseća da je Zapad pre nekoliko nedelja počeo s optužbama na račun Rusije da je ta zemlja izmestila i do 100.000 vojnika uz samu granicu sa Ukrajinom, a što Vašington i Alijansa vide kao pripremu za invaziju na bivšu republiku SSSR. Putin je uporno negirao optužbe, navodeći da su oni puki pokušaj Zapada da siskredituje Moskvu. Takođe, iz Kremlja se navodila da ruska vojska jeste razmeštena uz ukrajinsku granicu, ali da Rusija na to i te kako ima prava budući da je u pitanju njena teritorija. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska nagotovs na istoku zemlje

Razgovor dvojice moćnika počeo je u 3.35 popodne u četvrtak i trajao je 50 minuta, znatno manje nego što je trajao prethodni razgovor. On je, podsetimo, skoro ušao i u treći sat.  

Povodom najnovijeg razgovora oglasio se i prvi zamenik stalnog ruskog predstavnika u UN, Dmitrij Polanski, koji je istakao da je Zapad izdao poverenje Rusija stečeno nakon raspada SSSR. 

- Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, počeo je da nas doživljava kao pretnju - rekao je on i naglasio da je ono što je sada na snazi neka vrsta rimejka Hladnog rata, Hladnog rata 2.0.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nesa151

16.01.2022 08:36

Pocinje KRAJ AMERIKE I ZAPADA!Dosao KONOBAR da naplati racun jos od RUSENJA BERLINSKOG ZIDA.Ima i kONOBAR da naplati BOMBARDOVANJE PRAVOSLAVNIH ZEMALJA.Kauboji umesto KUBURA vezvbajte strela da lovite MUFLONE.Morate nesto jesti i to ako oni prezive "SATANU2"

Odgovori 37 8