OVAKO BLIZU RATA NISMO BILI OD SLOMA SFRJ! Svet se trese od zastrašujućih reči evropskog zvaničnika, Zapad optužuje: PUTIN SPREMA TRUPE U BELORUSIJI!

Autor: Republika

Svet

18.01.2022

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski BBC je u opsežnoj analizi otkrio kakvo stanje trenutno vlada u Briselu zbog straha od ruske invazije na Ukrajinu, ali i od reakcije SAD na taj potez.

OVAKO BLIZU RATA NISMO BILI OD SLOMA SFRJ! Svet se trese od zastrašujućih reči evropskog zvaničnika, Zapad optužuje: PUTIN SPREMA TRUPE U BELORUSIJI!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden u napetim odnosima

Neimenovani visoki evropski zvaničnik izneo je zastrašujuće predviđanje istakavši da Evropa nikad nije bila bliže ratu još od raspada Savezne Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), naglasivši da su odnosi SAD i Ruske Federacije pred samim pucanjem. 

Njegove reči prenela je analitičarka BBC Katja Adler, koja je razgovarala s pomenutim funkcionerom u Briselu i koja je u analizi trenutne situacije na relaciji Zapad-Moskva istakla kako atmosfera u u prestonici Unije veoma napeta te da postoji realan strah kako Evropa srlja u najgoru bezbednosnu krizu poslednjih decenija.

- Međutim, to nije jedini razlog za zabrinutost - započela je Adlerova, pa nastavila: 

Veruje se da Rusija ipak nema vojnu, ali ni finansijsku moć da započne novi rat, kao i da nema potrebnu podršku javnosti. Naime, EU je upozorila Kremlj da bi moglo da dođe do ekstremnih posledica ako se Rusija odluči na vojne poteze prema susednoj Ukrajini. Baš taj je termin upotrebila nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja je u ponedeljak posetila Kijev, a zatim otputovala u Moskvu - naglasila je Adlerova i dodala kako se u čitavu problematiku uključila i Švedska koja je uputila na stotine svojih vojnika na strateški važno ostrvo Gotland na Baltičkom moru.

- I Danska, takođe, već danima pokušava da osnaži svoju prisutnost na tom području, a rastuće tenzije zapalile su i debate da li bi i Finska i Švedska sada konačno trebalo da se pridruže NATO savezu - navela je analitičarka aludirajući na činjenicu da je iz ugla Rusije to možda i najveći problem, budući da Moksva, kada su u pitanju odnosi sa Zapadom, institira na bezbednosnim garancijama, a koje podrazumevaju i neširenje Alijanse na istok i njeno odustajanje od daljeg uključivanja novig članica u svoje redove.  

- Ipak, najveća zabrinutost zapadnih saveznika više nije da li će Rusija udariti konvencionalnim ratnim pristupom na Ukrajinu, već da li Moskva pokušava tako da destabilizuje Evropu i prebaciti političku ravnotežu na kontinentu u svoju korist. Poljski premijer Mateuš Moravjecki mi je rekao još prošle godine da se Zapad mora probuditi iz svog geopolitičkog sna kada su namere Rusije u pitanju - otkrila je Adlerova.

Prema njenim rečima, problem je i što su evropski lideri daleko od zajedništva kada treba doneti jedinstvenu odluku šta učiniti po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Moćno rusko oružje na granici s Ukrajinom 

Inače, iako se na granici sa Ukrajinom gomilaju vojne trupe, Moskva negira planiranje invazije, a na jednonedeljnim američko-ruskim pregovorima u tri evropska grada - Briselu, Ženevi i Beču, nije došlo do pomaka u rešavanju krizne situacije, pre svega jer NATO odlučno odbija Putinove zahteve.  

- S druge strane, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je, pak, nestrpljiva i ulaže diplomatske napore kako bi se s nivoa Evropske unije Rusiji nametnule sankcije, u zavisnosti od njihovih postupaka. A više je nivoa ratovanja - od invazije do sajber napada, širenja lažnih vesti i, što se čini najrealnijim, hibridnim napadima - navodi se na BBC i otkriva kako postoje indicije da će dogovor o sankcijama Moskvi biti postignut do 24. januara.

Istovremeno, širom Evrope se oseća zabrinutost da bi eventualne sankcije mogle da utiču na snabdavanje kontinenta gasom u situaciji kada su cene već otišle u nebo.  

Sprema se vojska u Belorusiji 

Rusija je počela da gomila svoje trupe i u Belorusiji, saopštio je u ponedeljak Gardijan navodeći da bi to moglo da pojača strahove o pripremama Moskve za invaziju na Ukrajinu.

- Ruske snage u Belorusiju stižu specijalnim vozovima na zajedničke vežbe "Ujedinjena odlučnost'"koje bi, kako tvrde u Minsku, trebalo da počnu u februaru. Neki vojni analitičari smatraju da bi Moskva u slučaju sveobuhvatnog napada na Ukrajinu, svoje snage u tu zemlju mogla poslati i kroz Belorusiju, koja se sa Ukrajinom graniči na severu, čime bi značajno rastegla borbene linije i dovela u probleme ukrajinske protivnike. Najavljene vojne vežbe trebalo bi da budu održane u relativnoj blizini beloruske granice s dvema članicama NATO, Litvanijom i Poljskom, a jedan deo ratnih igara odvijaće se i blizu granice s Ukrajinom - istakao je britanski list.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Mario

18.01.2022 14:53

Nije Jugoslavija bila "savezna" vec "socijalistička" , SFRJ

Odgovori 17 2
сима

19.01.2022 14:16

аман бре више научите, није Савезна, већ социјалистичка. С се односи на социјализам. СР Србија је Социјалистичка Република Србија...

Lala

01.02.2022 08:02

Kako su se samo EU i USA zalagale za celovitost SFRJ,pa mirna rešavanja problema...A rezultati su tu i danas, na KiM I u BiH. Opet zahvaljujući našim dobrotvorima.