NATO UDAR NA PUTINA! Stoltenberg stavlja tačku na mir s ruskim predsednikom: ALIJANSA DOLAZI NA PRAG MOSKVE?!

Autor: Republika

Svet

14.01.2022

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg otkrio je koje su crvene linije Saveza na čijem je čelu kada su u pitanju bezbednosne garancije Rusiji.

NATO UDAR NA PUTINA! Stoltenberg stavlja tačku na mir s ruskim predsednikom: ALIJANSA DOLAZI NA PRAG MOSKVE?!

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg spreman na žestok udar na Vladimira Putina

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg otkrio je koji su najvažniji zaključci ovonedeljnih razgovora s Rusijom na visokom nivou, istakavši da Savez na čijem je on čelu nema nameru da pristane na zehteve koje mu je nedavno uputio ruski predsednik Vladimir Putin, a koji se tiču bezbednosnih garancija toj zemlji. 

Time je, kako ocenjuju mediji, zadat žestok udarac mogućnosti poboljšanja odnosa na relaciji Zapad-Moskva, pri čemu je, iako su postajale male šanse da će Zapad na to pristati, Alijansa najnovijim saopštenjem zabila nož u leđa miru u Evropi

Na to su još ranije danas upozorili mnogi analitičari, strahujući od potencijalne oštre reakcije Ruske Federacije, uključujući i poljskog ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua, koji je izneo dramatično upozorenje da se Evropa u ovom trenutku nalazi bliže ratnom konfliktu nego ikad u poslednjih 30 godina. 

- Moramo razlikovati nekoliko pitanja. Jedno je jednostrano povlačenje trupa sa teritorije NATO, na čemu insistira Rusija, predlažući nam da potpišemo traktat. To je isključeno. Nećemo praviti takav kompromis. Imamo pravo da štitimo sve saveznike prisustvom trupa na istočnom krilu - odlučno je poručio Stoltenberg, odbacivši tako osnovni zahtev Rusije po kom bi Alijansa trebalo da se obaveže da se neće nadalje širiti na istok i da neće u svoje redove uvlačiti nove članice poput Ukrajine i Gruzije.

Stoltenberg je, ipak, naglasio da je razgovor neophodan, pa je predložio dijalog s Rusijom koji se tiče kontrole naoružanja, transparentnosti vojnih vežbi, kao i mehanizama koji se tiču smanjenja rizika.

- Alijansa je otvorena za međusobnu, jednaku, uzajamnu kontrolu naoružanja. Međutim, to treba da bude obostrano i moguće za proveru. To se tiče konvencionalnih i nuklearnih snaga. Uverili smo se da kontrola naoružanja omogućava da se smanji napetost na obe strane - konstatovao je Stoltenberg, prenosi Sputnjik. 

 Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. S tim u vezi je u Briselu u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vla

14.01.2022 15:38

Ko jos veruje lazljivim politicarima nato pakta, obecali i gorbacovu mnogo toga, pa gde su ta obecanja,

Odgovori 24 0
Stoper

14.01.2022 17:01

Samo neka napreduju, i Hitler je stigao na prag Moskve...

Odgovori 11 0
Милорад

18.01.2022 20:07

Ако наставе овако, Владимиру не гине прекоманда у источну Немачку 😁 Други мандат.