PRETI NAM BUĐENJE STARIH VIRUSA I BAKTERIJA SKRIVENIH ISPOD TONA LEDA! Ruski zvaničnici prestravljeni: Topljenje Arktika nam donosi nesagledive posledice!

Autor: Republika

Svet

14.12.2021

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski stručnjaci uvereni su da bi topljenje takozvanog termafrosta moglo da ima dalekosežne posledice po Arktik, ali i po čitav svet.

PRETI NAM BUĐENJE STARIH VIRUSA I BAKTERIJA SKRIVENIH ISPOD TONA LEDA! Ruski zvaničnici prestravljeni: Topljenje Arktika nam donosi nesagledive posledice!

Foto: Tanjug/AP

Naučnici već godinama upozoravaju na posledice topljenja leda na Arktiku

Zvaničnici Ruske Federacije izneli su zastrašujuća predviđanja o tome šta bi Zemlju moglo da zadesi u slučaju još ubrzanijeg topljenja leda na Arktiku, ističući da ne samo da bi došlo do oslobađanja ogromne količine gasova, poput metana, i potencijalnog razaranja arktičke infrastrukture, već bi moglo da dovede i do buđenja starih virusa i bakterija.

Na to je u razgovoru za TV Zvezda upozorio visoki ruski diplomata Nikolaj Korčunov, otkrivši da je Rusija  Arktičkom savetu predložila projekat o biološkoj bezbednosti. Reč je međuvladinom forumu u čiji sastav ulazi osam zemalja uključenih u borbu za suverenitet nad kopnom unutar Arktičkog kruga.

Korčunov predsedava Komitetom visokih zvaničnika Arktičkog saveta.

- Postoji rizik da se stari virusi i bakterije probude. Zbog toga je Rusija pokrenula projekat biobezbednosti u okviru Arktičkog saveta, čiji će zadatak biti da razradi čitav niz rizika i opasnosti u vezi sa degradacijom permafrosta i budućim zaraznim bolestima - istakao je Korčunov, prenosi Kurir.   

Korčunov nije prvi koji je ukazao na ovaj potencijalno razorni sporedni efekat klimatskih promena.

Ranije ove godine, ruski naučnik Sergej Davidov upozorio je da bi topljenje permafrosta moglo da iznese delove drevnih ekosistema na površinu, uključujući viruse.

- Veći deo ruske teritorije permafrosta nije se topio milionima godina, pa bi ispod njega mogli da se nalaze brojni drevni virusi, od kojih bi neki mogli da budu izuzetno opasni - upozorio je Davidov.

I ruski predsednik Vladimir Putin je više puta ukazao na opasnost globalnog zagrevanja po ekosisteme i životnu sredinu zemlje, uključujući otapanje permafrosta.

Govoreći u diskusionom klubu Valdai 2020. godine, Putin je primetio da 65 odsto teritorije zemlje čini permafrost i da će svaka ekološka promena imati ogromne posledice po infrastrukturu Rusije, te da može imati ogroman uticaj na njenu ekonomiju.

To utiče na sisteme cevovoda, stambene četvrti izgrađene na permafrostu i tako dalje -objasnio je Putin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading