ŠOK IZ EU - NOVČANICE EVRA IDU U ISTORIJU! Šefica Evropske centralne banke odlukom zaprepastila Stari kontinent: DA LI UMIRE FIZIČKI NOVAC?

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da će se nakon 20 godina desiti ogromne promene kada je u pitanju valuta evro.

ŠOK IZ EU - NOVČANICE EVRA IDU U ISTORIJU! Šefica Evropske centralne banke odlukom zaprepastila Stari kontinent: DA LI UMIRE FIZIČKI NOVAC?

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Kristin Lagard najavila ogromnu promenu s evrom

Novčanice evra, kakve poznaju svi stanovnici Starog kontinenta, odlaze u istoriju, najavila je šefica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, koja je od 19 stručnjaka evrozone, po jednog iz svake zemlje, zatražila da do 2024. izaberu novi dizajn koji će zadovoljiti zahteve korisnika svih starosnih grupa, ali i pripadnika razlilčitih kultura. 

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, pri čemu su motivi bazirani na različitim epohama i stilovima, ali iz ECB smatraju da su svi oni već prevaziđeni.  

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa. Nakon toga će se ECB organizovati javnu raspravu i uslediće nadmetanje nakon kog će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica donetće Upravni savet ECB. Reč je o telu koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Interesantno je da odluka o redizajnu novčanica dolazi nakon što je ECB otkrila da razmatra mogućnost implementacije novog digitalnog evra. To je mnoge zabrinulo jer je potencijalno nagovestilo smrt fizičkog novca, zbog čega je reagovala i Lagardova, istakavši da se novčanice neće ukidati.

- Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Sada je, nakon 20 godina, samo došlo vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura - rekla je Lagardova.

Professor Patrik Vernon, društveni komentator i šef kampanje Novčanice u boji, rekao je da bi ECB novu priliku trebalo da iskoristi kako bi istakla raznolikost i različitost unutar Evrope.

- U javnom životu Evrope nedostaje predstavnika crnaca i drugih manjinskih etničkih grupa. Smatramo da u Britaniji nema dovoljno parlamentaraca crnačkog i azijskog porekla i da ih nema dovoljno na čelnim pozicijama kompanija. Pritom, mislim da je situacija u Evropi još i gora - rekao je Vernon.

Inače, trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra. Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20, od 100, 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading