OTVORENA FRAKTURA, EU PUCA PO ŠAVOVIMA! Orbanove mračne slutnje za Evropu prestravile Uniju: Ogolio istinu i PECNUO I MERKELOVU!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski predsednik Viktor Orban napisao je tekst o odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i tom prilikom je indirektno i "bocnuo" najmoćniju političarku u Evropi.

OTVORENA FRAKTURA, EU PUCA PO ŠAVOVIMA! Orbanove mračne slutnje za Evropu prestravile Uniju: Ogolio istinu i PECNUO I MERKELOVU!

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Viktor Orban

Viktor Orban je na službenoj stranici kancelarije premijera objavio tekst u kojem je izneo svoje mišljenje o Angeli Merkel i njenom uticaju na EU.

- Angela Merkel 8. decembra prestaje da bude nemačka kancelarka. Deo života žitelja srednje Evrope otići će sa njom - piše u uvodu Orbanovog teksta, koji nosi nadnaslov "Samizdat 14".

Samizdat je inače ruska skraćenića koja označava dokument ili književno delo, koje je ilegalno izdato o svom trošku u SSSR, pre svega u vreme vladavine Josifa Staljina.

- Godinama smo Merkel i ja trpeli teškoće jer smo bili u opoziciji. Prvo je ona postala kancelarka, a onda smo se mi pet godina posle toga vratili na vlast. Upravljali smo finansijskom krizom 2010. godine, bili smo partneri u borbi da Europsku uniju održimo na okupu i zajedno smo bespomoćno gledali izbijanje evropske tragedije, rusko-ukrajinskog rata - napisao je Orban.

Mađarski predsednik je potom naglasio da je pet godina kasnije usledio "otvoreni prelom", zbog kojeg Evropa i danas trpi.

- Usledila je ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine - invazija migranata. To je kao povreda posle koje se sportista više nikada neće kretati kao pre. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena i prizna serbi da više ne može da povrati staru formu - istakao je predsednik naših severnih suseda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Viktor Orban sa Borisom Džonsonom

On je istakao da je migrantska kriza sama po sebi veliki test.

- Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Nemačke. Ispostavilo se da su se Nemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu posthrišćanska i postnacionalna država. Mi, Mađari, razumemo da Nemci to ne smatraju problemom. Oni to ne smatraju civilizacijskom bolešću koju treba izlečiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije tada se razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spreči. Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u post-Merkel eri - smatra Orban.

Predsednik Mađarske se zapitao da li je Angela Merkel svojim pristupom otvorila vrata nevolji.

- Ili je, baš suprotno, pokušala da zauzme čvrst stav, ali je na kraju podlegla pritisku s levice i pomerila se u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje. Gledajući na proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronemačku agendu nove nemačke krajnje leve vlade, na misteriju Merkel moguće je dati oba odgovora. Vreme će pokazati - poručio je Orban i za kraj dodao:

- Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završila se s Merkelovom. U novo doba ulazimo bez rukavica - zaključio je Viktor Orban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading