AKO OSETITE OVE SIMPTOME, MOGUĆE JE DA STE ZARAŽENI OMIKRONOM! Novi soj koronavirusa izaziva brojne kontroverze, ali lekari su SLOŽNI U JEDNOM!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnoviji soj koronavirusa izaziva brojne kontroverze budući da još nema informacija o tome kako on reaguje na vakcine i koliko je zarazan, ali zasad je potvrđeno da izaziva potpuno drugačije simptome od Delta varijante.

AKO OSETITE OVE SIMPTOME, MOGUĆE JE DA STE ZARAŽENI OMIKRONOM! Novi soj koronavirusa izaziva brojne kontroverze, ali lekari su SLOŽNI U JEDNOM!

Foto: Tanjug/AP

Novi soj koronavirusa nazvan Omikron, koji je prvi put zvanično registrovan u Južnoafričkoj republici, i dalje izaziva brojne kontroverze širom sveta budući da još nema dovoljno informacija o tome da li je zarazniji od Delta varijante i da li postojeće vakcine štite od njega, ali lekari se slažu u jednom - simptomi zaraze tim oblikom KOVIDA-19 gotovo su potpuno različiti od svih ranijih sojeva.

Naime, kako je istakla južnoafrička epidemiološkinja Anželik Koece, koja je prva u bolnici kod svojih pacijenata registrovala da imaju drugačije simptome od onih koje izaziva Delta soj, najveća specifičnost Omikrona je stvaranje osećaja ekstremnog umora.    

Osim tog simtoma, novi soj može da izazove i blagi bol u mišićima, ali i suvoću grla i suvi kašalj. 

- Simptomi su veoma drugačiji, ne dolazi do gubitka čula ukusa i mirisa, ali su i isto tako dosta blaži nego kod svih prethodnih varijanti - istakla je Koeceova.

Ipak, ona je naglasila da su njeni pacijenti uglavnom bili mlađe starosne dobi, tako da je ostavila prostor da Omikron može da izazove i teže posledice kod starijih pacijenata. 

Omikron, koji je obeležen kao B.1.1.529, smatra se supermutantom jer u sebi sadrži čak 50 mutacija virusa, zbog čega i izaziva zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije, ali i ostatka sveta. Dosad su prvi slučajevi zabeleženi u mnogim zemljama širom planete, uključujući i mnoge evropske države, Ameriku i Brazil, a među poslednjima su slučajeve prijavile i Austrija i Grčka. 

Interesantno je da je Koeceova među pacijentima obolelim od korone imala i šestogodišnje dete. Kod njega je zabeleženo prisustvo Omikrona, a od već pobrojanih simtoma, ono je imalo i izuzetno visok puls.  

Inače, od početka ove nedelje u Južnoafričkoj republici je zabeležen porast broja slučajeva zaraze novim sojem. 

Pod naletom smo virusa. Ovde je totalno eksplodiralo - kazala je doktorka Šeroni Koen, koja vodi privatnu ordinaciju u okolini grada.

- Još je veoma rano. Moraćemo da pričekamo kako bismo videli šta će biti sledeće nedelje ili tek za dve. Čini se da je ova varijanta vrlo, vrlo zarazna, preplavljeni smo pacijentima - dodala je ona.

 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading