NEMAČKA U RATU ZBOG KORONE - ANTIVAKSERI DIVLJAJU, NAPADAJU LEKARE I NASTAVNIKE! Stručnjaci strahuju: Prete nam i teroristički napadi!

Autor: Republika

Svet

29.11.2021

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci upozoravaju da bi zbog novonstale situacije i jačanja antivakserskog pokreta najmoćnija članica Evropske unije mogla da zapadne u opasno haotično stanje.

NEMAČKA U RATU ZBOG KORONE - ANTIVAKSERI DIVLJAJU, NAPADAJU LEKARE I NASTAVNIKE! Stručnjaci strahuju: Prete nam i teroristički napadi!

Foto: Tanjug/AP

Zastrašujuća situacija nastala je u Nemačkoj nakon što je antivakserski pokret izuzetno ojačao u trenutku kada je četvrti talas pandemije koronavirusa izazvao neviđeni haos širom Evrope, pa i u toj najmoćnijoj članici EU, a sudeći prema saopštenju policije, građani koji su opredeljeni za vakcinaciju i oni koji se tome protive u pravom su ratu

Naime, nemačke vlasti beleže sve češće napade protivnika vakcinacije i vladinih mera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i obrazovanju, a primetan je i sve veći uticaj antivaksera na slobodne škole poput volldorfskih.

- Nemačka savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) uvrstio je protivnike vakcinacije i mera protiv pandemije u relevantne rizike po sigurnost medicinskog osoblja - prenosi dnevnik Die Welt dok Savezna lekarska komora u međuvremenu upozorava na "alarmantnu situaciju".

- Za mnoge radnike u zdravstvu u međuvremenu u radnu svakodnevicu ubraja se suočavanje s agresijom i to pri pukom proveravanju stanja vakcinacije pacijenata ili upozoravanja na pridržavanje korona-pravila - rekao je predsednik lekarske komore Klaus Rajnhard.

S najvišim stupnjem agresije suočeni su zaposleni u ordinacijama u kojima se sprovodi vakcinacija.

Stručnjak za pitanja političkog ekstremizma Stefan Gerc ukazao je na rastuću radikalizaciju unutar takozvane Querdenker scene, koja okuplja protivnike vakcinacije i pandemijskih mera.

- U raspravama na društvenim mrežama, radnici u centrima za vakcinaciju i bolnicama se sistemski opisuju kao delovi vakcinalnog lobija i nazivaju se neprijateljima i protivnicima - rekao je Gerc.

On strahuje da bi takva retorika i dodatna radikalizacija mogla da dovede i do terorističkih napada pripadnika takozvanih Querdenker (u prevodu: onaj koji zamišlja drugačije, izvan uobičajenih okvira) scene.

Direktor Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Tomas Haldenvang izrazio je pre nekoliko dana bojazan da bi ponovno uvođenje i pooštravanje mera protiv širenja pandemije moglo izazvati pojačanu "ustavno-neprijateljsku agitaciju".

- Ne možemo isključiti da će scena protivnika demokratije tokom četvrtog pandemijskog talasa dobiti na uzletu - rekao je Haldenvang.

Ukazano je i na jak uticaj Querdenker scene na slobodne škole na jugu Nemačke. Tako su, na primer, u waldorfskoj školi u Frajburgu nakon izbijanja pandemije koronavirusa lokalne vlasti proverile lekarske potvrde kojima se učenici mogu osloboditi od nošenja zaštitnih maski. Svih 55 potvrda se pokazalo lažnima, a vlasti govore o uticaju protivnika mera koji preko socijalnih mreža roditelje poučavaju kako da dođu do lažnih potvrda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading