OMIKRON ĆE DOVESTI DO KRAJA EPIDEMIJE KORONE?! Kontroverzna izjava nemačkog epidemiologa izazvala šok: OVAJ SOJ JE PRAVI BOŽIĆNI POKLON!

Autor: Republika

Svet

30.11.2021

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Karl Lauterbah, čovek koji je viđen za budućeg ministra zdravlja Nemačke, izneo je interesantno viđenje o najnovijem soju koronavirusa, koje je suprotno dosadašnjim izveštajima o toj mutaciji.

OMIKRON ĆE DOVESTI DO KRAJA EPIDEMIJE KORONE?! Kontroverzna izjava nemačkog epidemiologa izazvala šok: OVAJ SOJ JE PRAVI BOŽIĆNI POKLON!

Foto: Tanjug/AP

Karl Lauterbah izneo novu teoriju o Omikronu

Karl Lauterbah, nemački epidemiolog, istraživač i političar, član sada vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP), izneo je kontroverzno viđenje najnovije varijante koronavirusa, nazvane Omikron, istakavši kako je ona pravi božićni poklon i da će u stvari predstavljati prekretnicu u okončanju pandemije koronavirusa.   

Naime, lekari iz Južne Afrike su saopštili da novi soj uzrokuje blage simptome - poput glavobolje i umora - i da zasad nije doveo do nijedne hospitalizacije ili smrti. Upravo ta činjenica podstakla je Lauterbaha, inače čoveka koji je viđen za budućeg ministra zdravlja Nemačke, da zaključi da najnovija varijanta može u drugi plan da baci sve dosadašnje opasnije sojeve i tako privede kraju širenje opake zaraze posle skoro pune dve godine. 

On je sugerisao da ogroman broj mutacija virusa može da znači da će infekcija biti manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih zaraza.

S njim se slaže i profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Ist Anglia, koji smatra da bi Lauterbahova teorija mogla da se pokaže istinitom. On je, takođe, istakao da i jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sistem onih koji su preboleli koronu ili vakcinisanihl, što je isto tako pozitivan znak.

Podsetimo, nova varijanta je prvi put otkrivena prošle nedelje, a većina slučajeva koncentrirana je u Južnoj Africi, gde je broj dnevnih infekcija u subotu skočio na 6.048. Ipak, smrtni slučajevi su dosad ostali na istom nivou, a u subotu ih je zabeleženo 20.

Lekari su rekli da su simptomi među pacijentima blagi i da uključuju ekstremni umor, bolove u mišićima i glavobolju, bolno grlo i suvi kašalj. Prvi slučajevi omikrona dosad su pronađeni kod mlađih ljudi, koji i inače imaju blaže simptome virusa, pa bi simptomi i njihova težina mogli biti drugačiji kod osoba starije životne dobi.

- Ono što vidimo u Južnoj Africi izuzetno je blago. Zaraženi su se dobro oporavili kod kuće i ozdravili su u roku od dva do tri dana - rekla je za BBC dr. Anželik Koece, predsednica Južnoafričkog lekarskog udruženja i prva osoba koja je uočila novu varijantu kod pacijenta.

Lauterbah je i na svom Tviteru objavio kako bi omikron kao manje teška verzija virusa bio stvarno "rani božićni dar", ali i on upozorava na činjenicu da je samo šest odsto stanovnika Južne Afrike starije od 65 godina. U Nemačkoj je situacija suprotna. Profesor Hanter kaže da su izveštaji o manje teškim oboljenjima zasad još anegdotalni i u njih se ne može previše pouzdati.

- Ako zaista uzrokuje manje teške bolesti, to je verovatno posledica prethodnog imuniteta ili od infekcije ili vakcinacije - istakao je on.

Dr. Anthony Fauci, američki glavni medicinski savjetnik, rekao je da će “proći još otprilike dva tjedna” dok stručnjaci ne dobiju preciznije informacije o prenosivosti i ozbiljnosti bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading