DRAMATIČNO - DELTA PLUS SOJ STIGAO I U AUSTRIJU! Potvrđeni slučajevi najnovije varijante, ŠIRI SE NEVEROVATNOM BRZINOM!

Autor: Republika

Svet

21.10.2021

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrija je potvrdila da je i na njenoj teritoriji nakon Izraela, Britanije i Rusije zabeležen dramatičan porast novozaraženih varijantom AY.4.2 koronavirusa, koja je zaraznija od Delta soja.

Foto: Tanjug/AP

Austrija svakim danom beleži porast broja zaraženih koronavirusom  

Austrijske službe potvrdile su da su na teritoriji svoje zemlje zabeležile slučajeve zaraze najnovijom varijantom koronavirusa, obeleženim sa AY.4.2, koji se u medijima uveliko naziva Delta plus soj budući da je zarazniji od izvornog Delta soja i, kako se strahuje, mnogo se brže prenosi. 

Inače, broj novozaraženih koronavirusom u Austriji je poslednjih dana eksplodirao. Stručnjaci zabrinuto vrte glavom i tvrde da poboljšanje nije na vidiku, samo juče i danas je ta alpska zemlja zabeležila gotovo 7.400 novozaraženih.

Epidemiolozi i virolozi ističu da novu varijantu od prethodnog delta soja razlikuju dve mutacije Spike-proteina - Y145H i A222, zbog čega je znatno zarazniji. Stručnjaci, međutim, još nisu usaglasili mišljenja da li to znači da je on i znatno opasniji od osnovnog delta soja.

- Poslednjih nedelja je u Austriji zabeleženo više od 30 slučajeva zaraze novim delta sojem koronavirusa. On je od 10 do 15 odsto zarazniji nego delta soj - potvrdio je stručnjak za molekularnu biologiju Ulrih Eling.

Kako se ističe, nova podvrsta delta virusa "delta plus" brzo se širi i u ostalim delovima Evrope, posebno njenim kontinentalnim delom, gde je već zabeleženo oko 1.000 slučajeva zaraze. Zasad je još samo Nemačka potvrdila da je na njenoj teritoriji kod 293 pacijenta identifikovan Delta plus soj, dok se veruje da bi u Britaniji moglo da ih bude i do 20.000. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jano

21.10.2021 21:22

Nastajaće sve noviji i noviji sojevi korone i dosadašnje vakcine neće biti delotvorne , nego će stalno morati da stvaraju nove . Trebalo bi izmisliti i jeftin lek ako se već zarazite sa koronom da upotrebite taj lek.

Tanja

22.10.2021 02:28

"Delta plus" zvuči kao firma ili banka!😂🤭