FRANCUSKA NAPUŠTA NATO!? Makron neće da rešava spoljnopolitičke probleme Amerike! OTKAZAO ODRŽAVANJE ZAJEDNIČKE PROSLAVE!

Autor:

Svet

19.09.2021

05:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska bi mogla po drugi put da napusti NATO nakon što su Amerikanci i Britanci uvukli Australiju u svoju geostratešku igru protiv Kine.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Emanuel Makron je mnogo ljut na Ameriku i Australiju

Naime, Australija je raskinula ugovor vredan 66 milijardi dolara po kojem je francusko vojno brodogradilište (Naval Group) trebalo da joj izgradi seriju klasičnih podmornica.

To je toliko naljutilo Makrona da je odmah otkazao zajedničku proslavu sa Amerikom 240-godišnjice Čisapikske pomorske bitke u kojoj je francuska ratna flota ratovala protiv Velike Britanije na strani tek formiranih SAD i opozvao ambasadore iz Australije i Amerike.

Tada je Pariz priskočio u pomoć Vašingtonu, ali je sada demonstrativno otkazao manifestacije koje je trebalo da se održe u Ambasadi Francuske u Vašingtonu i na palubi francuske fregate u Baltimoru, piše Intermagazin.

Zbog toga je visoki zvaničnik francuske mornarice, koji je već stigao u Vašington, dobio nalog da se odmah vrati u zemlju.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drian potez Australije nazvao je – udarom nožem u leđa.

Nije ga nimalo zanimalo što je to zvanična Kanbera uradila pod pritiskom Amerikanaca koji su joj obećali da će za svoje buduće atomske podmornice dobiti američke tehnologije.

Nemački spoljnopolitički ekspert Aleksander Rar procenjuje:

- Pariz može uneti raskol u NATO. Makron je i dosad bio jedna od najvećih kritičara alijanse jer smatra da ona treba da štiti Evropu umesto rešavanja spoljnopolitičkih problema SAD. Ako Amerikanci nastave sa pritiskom na Evropu povodom Kine – Francuska može ponovo istupiti iz NATO, kao što je to učinila 1966-te pod Šarlom de Golom koji je hteo jedinstvenu Evropu od Lisabona do Vladivostoka. Da je on danas na čelu Francuske, verujem da bi bio pobornik Evrope objedinjene sa Rusijom - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dorćolac

20.09.2021 06:24

Po ko zna koji put kroz istoriju Englezi nasamare Francuze!