NEVAKCINISANI U GRČKOJ VIŠE NEĆE MOĆI DA MRDNU! Ako niste zaštićeni protiv korone, a hoćete na odmor, evo kad NOVE MERE STUPAJU NA SNAGU!

Autor: Republika

Svet

26.08.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias saopštio je da je vlada u Atini rešila da značajno promeni odnos prema onima koji se još nisu vakcinisali protiv koronavirusa, a što će u značajnoj meri osetiti po džepu.

Foto: Tanjug/AP

Nevakcinisane turiste u Grčkoj čekaju ozbiljni problemi 

Grčke vlasti obelodanile su da u narednom periodu nameravaju da u značajnoj meri pojačaju ograničenja za osobe koje se nisu vakcinisale protiv koronavirusa, a koje nameravaju da tokom septembra provedu odmore u toj zemlji.

Među najvažnjijim ograničenjima je, objasnio je grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias, ono da niko ko nije primio makar jednu dozu cepiva protiv KOVIDA-19 neće moći da ulazi  u zatvorene prostore poput restorana, kafića i drugih lokala. 

Nove mere stupaju na snagu već 13. septembra

- Nove mere, u koje se ubraja i ona da će nevakcinisani radnici u ugostiteljskim objektima, mediciniri i prosvetari morati da se testiraju minimum dvaput nedeljno, ne nose sa sobom nikakve kazne, ali mi ih kao odgovorna država moramo uvesti i navesti naše građane da ih poštuju - istakao je Kikilias i nagalsio da je to odgovornost i prema onima koji su prethodnih 18 meseci proveli brinući se o sebi i o drugima, onima koji su probdeli noći u bolnicama da bi brinuli o pacijentima, onima koji su zatvarali svoje radnje da se preko njih ne bi širila zaraza. 

Nove mere će, kako je ministar otkrio, stupiti na snagu 13. septembra i važiće do 31. marta. 

- Svi nevakcinisani radnici u javnom sektoru, koji nemaju dokaz ni o preležanom KOVIDU-19 u poslednjih šet meseci, moraće na testiranje svake nedelje. Dva testa nedeljeno radiće osobe zaposlene na akademijama, u turizmu, restoranima, kafićima, barovima i u sferi zabave, kao i svi zaposleni u školskim i fakultetskim ustanovama - naveo je ministar i naglasio kako će testiranje koštati 10 evra i te troškove će morati da snose pojedinci koji se testiraju. 

Foto: Tanjug/AP

Potvrda brzog testa na koronu biće potrebna svim nevakcinisanima

Prema njegovim rečima, samo će učenici srednjih škola biti oslobođeni plaćanja. 

- U našim bolnicama na odeljenjima intenzivne nege su u čak 90 odsto slučajeva pacijenti sa koronavirusom koji nisu vakcinisani - ponovio je Kikilias i dodao kako će od 13. januara inače, širom Grčke, u zatvorene prostore biti dozvoljeno samo onima koji su vakcinisani i koji kod sebe imaju potvrdu o tome. 

- Na ulazima objekata stajaće ljudi koji će specijalnim čitačima očitavati kodove sa potvrda o primljenom cepivu - rekao je on i istakao da će nevakcinisani moći da ulaze u bisokope, muzeje, pozorišta, arheološka nalazišta i teretane samo ako kod sebe imaju negativan brzi test na koronu i to ne stariji od 48 sati. 

- Maske su obavezne za sve kako u zatvorenim prostorijama, tako i na otvorenom prostoru ukoliko je u pitanju neko masovnije okupljanje - dodao je ministar.

Raste broj infekcija i hospitalizacija 

Kako je još objasnio, negativan brzi test ne stariji od 48 sati biće potreban i za putovanja avionom, vozom, brodom ili autobusom ukoliko je u pitanju neka veća udaljenost. To važi za sve osobe starije od 12 godina.    

- Ako ne budemo imsli izbora naš društveni, ali i profesionalni život, bi opet mogao da bude sveden na minimum... To se, nadam se, neće ponovo dogoditi - naglasio je Kikilias. 

Foto: Tanjug/AP

U Atini se ranijih meseci protestovalo zbog uvođenja strogih mera

Podsetimo, Grčka prethodnih nedelja beleži porast broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitalizovanih i onih koji završavaju na respiratoru. Dosad je u toj zemlji dato oko 11 miliona doza vakcine, a potpuno je imunizovano 5,6 miliona osoba. 

U Grčkoj živi oko 11 miliona ljudi, a dosad je registrovano ukupno 560.000 slučajeva korone. Umrlo je 13.422 ljudi.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading