PROCURIO PLAN ANGELE MERKEL ZA JESEN! Nemci u šoku, rešena je da udari na NEVAKCINISANE, testiraće se i svi koji ulaze u kafiće?

Autor: Republika

Svet

10.08.2021

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastavila je nacrt plana za vođenje pandemije o kom će raspravljati sa 16 čelnika saveznih država, a koji je procurio u javnost i izazvao žestoke reakcije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i dalje insistira na strogim pravilima  

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se krajem septembra nakon parlamentarnih izbora povlači iz političkog života svoje zemlje, odlučila je da ode u velikom stilu i nastavi da insistira na strogim epidemiološkim pravilima, pre svega kako bi privolela stanovništvo da se vakciniše protiv koronavirusa i tako konačno stane na put toj pošasti. 

Kancelarka je, naime, sastavila nacrt predloga zakona, koji je procurio u medije, a o kom bi ona tek trebalo da raspravlja s čelnicima 16 nemačkih saveznih država. 

Reč je o planu kojim se namerava ukidanje besplatnih testova na KOVID-19, koji su uvedeni u martu, a koji su izazvali ozbiljne podele u nemačkom društvu. Tako su se poreski obveznici, posebno oni koji su vakcinisani, pobunili jer njihov novac odlazi na finansiranje testova koji, kako su istakli, odgovara samo nevakcinisanima iako su cepiva protiv korone trenutno dostupna svima. 

U Nemačkoj je trenutno vakcinisano 55 odsto stanovništva 

- Uzevši u obzir da je vakcinacija omogućena svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna vlada, pa tako i poreski obveznici, plaćaju trošak svih testova - stoji u nacrtu predloga, što bi, kako se očekuje, moglo da izazove ozbiljan šok kod Nemaca koji su navikli da se besplatno testiraju kada god požele i rezultate koriste za svoja putovanja ili neke druge potrebe. 

Isto tako, plan je naišao i na kritike u nemačkoj javnosti da se na taj način na mala vrata uvodi obavezno vakcinisanje, što se nije dopalo ni pojedinim stručnjacima iz epidemioloških krugova. Oni tvrde da bi naplatom testiranja, uz ogroman broj nevakcinisanih, moglo da dođe do gubitka kontrole nad epidemijom jer dobar deo zaraženih možda ne bi ni išao na testiranje.

Uvid u nacrt predloga imao je list Handelsblatt koji je objavio da je na stolu i uvođenje obaveznog testiranja za sve pre ulaska u razne objekte, ali ta mera u dokumentu nije razrađena, pa nije sasvim jasno o čemu je reč. Predlaže se i produženje obaveze nošenja maski, bez obzira na to da li su ljudi vakcinisani ili ne, s tim da bi se jednom mesečno analizirala efikasnost te mere. Takođe, trebalo bi da se produži i takozvano stanje epidemije, koje formalno ističe 11. septembra, a koje saveznom ministru zdravlja daje ovlašćenja da bez parlamentarne procedure uvodi ili ukida razne restrikcije.

Nemačka je proteklih pet dana svakodnevno imala više od 3.000 novozaraženih, ali je skoro 63 odsto nemačkog stanovništva vakcinisano barem jednom dozom, pa se vlada nada da će se izbeći novi lokdaun. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading