IZRAEL SE OGLUŠIO O SVA UPOZORENJA SZO! Počeli da vakcinišu trećom dozom, evo i zašto!

Autor: Republika

Svet

06.08.2021

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer vlade u Tel Avivu Naftali Benet branio je svoju odluku da se stanovništvo njegove zemlje starije od 60 godina već uveliko vakciniše trećom dozom cepiva protiv koronavirusa tvrdnjom da Izrael na taj način pomaže čitavom svetu.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Izraela Naftali Benet s majkom koja prima treću dozu  

Izraelska vlada donela je odluku da se deo stanovništva te zemlje vakciniše trećom dozom cepiva protiv koronavirusa, uprkos činjenici što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istakla kako još ne postoji dovoljno dokaza da je tako nešto neophodno činiti, te da bi rezerve vakcina iz svih krajeva planete trebalo proslediti onim državama koje još nisu ni počele vakcinaciju. 

- Obustavite vakcinaciju trećom dozom i prepustite ta cepiva zemljama koje su imunizovale samo mali deo stanovništva - poručio je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, na šta je nedavno izabrani premijer Izraela Naftali Benet imao više replika. 

On je, naime, na konferenciji za medije branio svoju odluku navodnom činjenicom da Izrael čini ogromnu uslugu svetu. 

Ne radimo to samo zbog nas. Mi smo, s jedne strane, mala zemlja, pa to neće uticati na svetske zalihe, a s druge, dobićemo korisne informacije o učinku treće doze i odmah ćemo ih razmeniti s ostatkom sveta - istakao je Benet i poručio kako planeta bez Izraela dosad ne bi znala ništa o delotvornosti dovakcinisanja.

- Mi dakle činimo veliku uslugu ostatku sveta - dodao je premijer koji je doneo odluku da se u njegovoj zemlji trećom dozom vakciniše stanovništvo starije od 60 godina, pa se tako pre neki dan pojavio na vakcinalnom punktu u Haifi sa svojom majkom Mirnom, koja je među prvima primila takozvanu buster dozu cepiva.  

Inače, od nedjelje i početka kampanje dovakcinacije je više od 262.000 Izraelaca starijih od 60 godina, ili 21 odsto te starosne grupe, primilo treću dozu. Za primanje treće doze već se prijavilo 381.000 ljudi.

Trenutno je u toj zemlji 58 odsto ukupnog stanovništva primilo dve doze cepiva, a taj udeo među starijima od 60 godina iznosi gotovo 90 odsto i tek 36 odsto među mladima. Zbog toga se u četvrtak premijer Benet sastao s "influenserima" na društvenim mrežama kako bi preko njih pozvalo mlade da se vakcinišu.

- Ne vakcinisati se je isto kao da se šetate s automatskim oružjem i ispaljujete delta varijantu na ljude oko sebe - rekao je Benet upozorivši da njegova vlada razmišlja o ponovnom ograničavanju kretanja ukoliko se nastavi trend naglog porasta broja hospitalizovanih pacijenata. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading