KINA ULAZI U AVGANISTAN?! Svi se pitaju šta će da radi s talibanima, evo šta želi od zemlje razorene ratom: DRŽI SVE KARTE U RUKAMA!

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Fajnenšel tajms tvrdi da je Kina samo čekala trenutak da se Amerika povuče iz Avganistana kako bi tu zemlju uključila u svoj megalomanski projekat Pojas i put, ali i da bi iskoristila njena rudna bogatstva.

Republika

Foto: tanjug/AP

Posle povlačenja Bajdena na Avganistan bacio oko Si Đinping 

Dok čitav svet s ogromnom pažnjom, ali i zabrinutošću gleda razvoj situacije u Avganistanu, kojim su nakon povlačenja američke vojske u nedelju zavladali talibanski militantni, jedna svetska sila zadovoljno je trljala ruke ocenivši da su ti događaji ništa do savršena slika i prilika poraza američke ratnohuškačke politike skrivene iza vela borbe za demokratiju, otvoreno pokazavši spremnost da sada ona uđe u ratom razrušenu srednoazijsku zemlju i pomogne njen oporavak. 

Teške optužbe na račun Amerike

U pitanju je, kako tvrdi uticajni američki Fajnenšel tajms, najmnogoljudnija zemlja sveta, Kina, koja je zajedno sa Rusijom još u ponedeljak izrazila želju za posredovanjem u mirnoj tranziciji vlasti, kao i u slanju megalomanskih paketa ekonomske pomoći.

- Radi se o stotinama miliona dolara, kojima bi se pomogla izgradnja infrastrukture preko potrebne za ekonomski polet višestrukim ratovima uništene srednjoazijske zemlje - rekao je neimenovani viši kineski diplomata. 

Nešto manje otvoren bio je Zu Jongbia, savetnik kineske vlade za srednjoazijska pitanja i profesor na univerzitetu Lanzo, koji je aktuelni situaciju iskoristo da oplete po SAD.  

- Kina ima koristi od neodgovornog ponašanja Amerikanaca koji su duboko potkopali međunarodni imidž Vašingtona i njegovih saveznika - podvukao je Zu s kim se složio i njegov ruski kolega Arkadij Dubov, politički analitičar i moskovski stručnjak za zemlje Srednje Azije.

Foto: Tanjug/AP

Američki vojnici napustili su Avganistan 

- Imamo usklađene interese kao Kinezi po pitanju protivljenja Americi. Što je dobro za nas, loše je za Amerikance. Što je loše za nas, dobro je za Amerikance. Današnja situacija je loša za njih, zato je dobra za nas - rekao je otvoreno Dubov.

Međutim, iako je već uveliko jasno da Kina, pre svega, ali i Rusija imaju velike interese na avganistanskom tlu, postavlja se opravdano pitanje kakav će onda odnos te dve sile imati prema talibanima. Situacija je nešto jasnija kada je reč o Kinezima, budući da su oni već izrazili spremnost da sarađuju sa tom organizacijom sve dok ona obezbeđuje mir u zemlji.

- Nadamo se da su talibani ujedinili sve avganistanske stranke i da utvrđuju političke okvire koje su u skladu s nacionalnim interesima, kao i da će to doprineti stvaranju dugotrajnog mira u zemlji - poručio je zamenik stalnog predstavnika Kine pri Ujedinjenim nacijama, Geng Šuang.  

Talibani da ih zaštite od Ujgura

Međutim, na dugoročnijem diplomatskom planu saradnje Kine i Avganistana nalazi se škakljivija stavka u kojoj će zvanični Peking morati da sarađuje i sa SAD, a to dalje znači uklanjanje talibana s liste terorističkih organizacija UN. Takođe, podrazumeva se i priznanje nove vlade u Kabulu kao legitimne. Iako su talibani i kod Rusa na popisu terorističkih grupa, to nije, navodi Fajnenšel tajms, zaustavilo administraciju Vladimira Putina da raširenih ruku dočeka američko povlačenje iz SAD. 

Inače, o pojačanoj saradnji kineskih i talibanskih predstavnika svedoči i julski susret kineskog šefa diplomatije Kine Vang Jia i šefa talibanske političke komisije i verovatnog budućeg predsednika zemlje, Abdula Ganija Baradara u Tjencinu.

Foto: Tanjug/AP

Talibanski lider Abdul Gani Baradar viđen za budućeg šefa zemlje 

Jedna od tema koja se najviše tiče kineske strane jeste da joj talibani obećaju da će sprečiti delovanje terorističke frakcije Istočno-turkestanskog islamskog pokreta (ETIM), predominantno ujgurskih boraca koji se bore protiv kineskih vlasti na krajnjem zapadu zemlje, na granici sa Avganistanom.

- Avganistanski talibani iskreno žele da rade na ostvarenju mira. Nikad neće dozvoliti nijednoj grupaciji korišćenje avganistanske teritorije kako bi stupali u nasilne aktove usmerene ka Kini. Talibani veruju da njihova zemlja treba da razvija prijateljske odnose s okolnim susedima i međunarodnom zajednicom - glasila je službena izjava talibanskih snaga. 

Kineski uticaj, inače, ne isključuje uticaj drugih velesila u Avganistanu. Tako Andrej Serenko, čelnik Centra za savremene avganistanske studije, tvrdi da Rusija mora više da se uključi u pregovore sa novim snagama u Kabulu.   

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibanske vođe spremne za saradnju s Kinom 

- Diplomatski, Rusi moraju da se dodvore talibanima i stranama koje imaju kontrolu nad njima, ponajviše Kina i Pakistan. Vrlo verovatno će Moskva morati da sarađuje s Kinom koja drži sve karte u svojim rukama. Kina utiče na Pakistan, zadržava svoju poziciju unutar Avganistana i talibane smatra odgovornim za situaciju unutar njihovih granica. Ruska strategija po pitanju Avganistana tako će sad da zavisi od Kine. Stariji brat, Peking, prvi će ovde da zasvira na violini - smatra Serenko.

Šta Kina još želi od Avganistana?

Inače, odavno se u međunarodnim diplomatskim krugovima spekuliše da je Kina već uveliko bacila oko na Avganistan, koji nakon povlačenja američkih snaga, planira da poveže svojim projektom Pojas i put. Avganistan bi u tom slučaju bio glavna ruta za železnicu vrednu 62 milijarde dolara za povezivanje Kine i Pakistana, a osim toga, zvanični Peking planira da uloži u izradnju autoputa između Avganistana i glavnog grada Pakistana Peševara. 

- Položaj Avganistana iz ugla KIne je idealan da najmnogoljudniju zemlju sveta poveže sa Srednjim istokom, Malom Azijom i Evropom - navodi Dejli bist i podseća kako će se kineskim projektima svakako na avganistanskom tlu otvoriti polje za brojne investicije i zaposliti ogroman broj stanovnika. 

Osim toga, Avganistan je prebogat rudama minerala, pa se spekuliše da je Kina, koja je za razliku od aktuelnih snaga u srednjeazijskoj zemlji, zahvaljujući naprednoj tehnologiji sposobna da eksploatiše bilo koji energent, bacila oko i na to avganistansko bogatstvo.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Srb

18.08.2021 11:51

Nisam dobro skontao poentu. Jel to loše što šalju humanitarnu pomoć i grade pruge i puteve? A dobro je što su amerikanci slali bombe i ubijali ljude? A talibani su teroristi jer su ratovali u svojoj zemlji protiv tuđih vojnika? Komplikovano mi je sve to...

Odgovori 32 4
Jovana

19.08.2021 06:08

Sreća pa Amerika nije nikada iskorišćavala ničija rudna i naftna bogatstva.