OVO NIJE HOROR FILM, OVO JE KABUL! Potresna ispovest producentkinje iz Avganistana: Pomozite nam, TALIBANI ĆE NAS POBITI! (FOTO/VIDEO)

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Producentkinja iz Avganistana, Sahra Karimi, snimila je kako talibani preuzimaju Kabul, a snimak je vrlo brzo postao viralan.

Republika

Foto: printskrin

Sahra Karimi moli za pomoć u Avganistanu

Talibani su 20 godina nakon što su zbačeni sa vlasti ponovo preuzeli Avganistan. Stravične slike i snimci ljudi koji u panici pokušavaju da napuste zemlju obilaze svet, a jedan od snimaka koji se izdvaja je onaj koji je napravila Sahra Karimi.

Snimak koji je podelila na Instagramu pokazuje Sahru koja trči usred haosa Kabula.

 

 

- Ne, ovo nije isečak iz horor filma, ovo je realnost Kabula. Prošle nedelje smo pravili filmski festival, ove nedelje borimo se za svoje živote. Srce mi se cepa jer niko u celom svetu ništa ne preduzima - kaže novinar iz Irana koji je video podelio na Tviteru.

 

 

Sahra Karimi inače je bila prva žena u ovoj zemlji koja je postala direktorka organizacije koja se bavi filmskim festivalima. Sahra kaže da ne namerava da ide iz Avganistana, prenosi Pink.

- Neću napustiti svoju zemlju sve dok to apsolutno ne moram - kaže ona u snimku dok briše suze.

Situacija je, svedoči, potresna.

- I dalje ne mogu da verujem da je ovo naša nova realnost. Molite se za nas. Molim vas, nemojte da ćutite, oni dolaze da nas pobiju! - piše ona na Tviteru.

- Mediji, vlade sveta i humanitarne organizacije ćute. Prave se da je "mirovni ugovor" sa talibanima ikada bio legitiman. Nikada nije bio. To što su uopšte priznati im je dalo prostora da se vrate na vlast. Talibani su brutalno mučili naš narod tokom pregovora. Sada se sve ruši - kaže ona.

- Pomozite, molim vas! Ne dozvolite da svet napusti Avganistan. Pomozite, imamo tako malo vremena da nešto uradimo - glasi vapaj ove žene.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Talibani su u nedelju zauzeli Kabul

Šerijatski zakon

Avganistanke po ovom zakonu čeka - školovanje samo do 12. godine, a nakon toga sledi udaja. Zabranjen im je izlazak napolje, osim u izuzetnim situacijama i samo u pratnji muškaraca, obaveza im je da nose burke, što znači potpunu pokrivenost tela, uključujući i lice, pri čemu bilo koji muški član porodice ima pravo da ženu, sestru, ćerku, kazni po sopstvenom nahođenju za i najmanju stvar koja se smatra prestupom. Dozvoljeno je čitanje samo Kurana, dok se zabranjuju sve druge aktivnosti, pa i slušanje muzike. 

Tokom talibanske vladavine od 1996. do 2001. na hiljade žena je javno kamenovano, osakaćeno ili obešeno zbog prestupa za koje nikada nisu postojali dokazi, bilo je dovoljno samo svedočenje jednog muškarca.   

Podsetimo, talibani su u nedelju zauzeli Kabul, a njihov potparol Zabihula Mudžahid je tokom jučerašnjeg prvog obraćanja svetu, nakon što je njegova organizacija zaposela Avganistan, rekao da će u zemlji biti garantovana sva prava ženama, ali u okviru šerijatskog zakona. Takođe, dodao je da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.

 

 

Na Tviteru kruže slike i snimci zlostavljanja žena od strane talibana nastali navodno u Avganistanu na kojima se vidi sva brutalnost strogog šerijatskog zakona.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading