JEDAN DEO AVGANISTANA JOŠ UVEK NIJE PAO: Talibani Severni Savez NISU mogli da poraze ni tokom svoje PRVE VLADAVINE!

Autor:

Svet

18.08.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve će biti uređeno u skladu sa šerijatskim zakonom i njihovom shvatanju tog zakona u kojem ženski pol ima puno manja prava nego bilo gde u svetu. Iako sada obećavaju veća ženska prava, ona će i dalje biti izrazito loša i niska. Ono što će zasigurno ovoga puta biti drugačije su organizacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani Severni Savez nisu mogli da poraze ni tokom prve vladavine

Talibanski sistem 2.0 biće vrlo rigidan. Talibani su najavili da će ga nazvati Islamski Emirat Avganistan gde će biti vrlo oštri gledano s pozicije koncepta ljudskih prava kakav poznajemo na Zapadu.

Takav sistem će zabraniti sve moguće vrste zabave, slušanje muzike i slično. No, to nije ništa naspram teških kršenja ljudskih prava i načina kažnjavanja neistomišljenika koji je poprilično strog - za krađu odsecaju ruke i noge, za preljubu bičuju preljubnike, kamenuju ih i slično.

Istina je da su se talibani od 1996. godine promenili, no je li to bilo samo zbog prilagođavanja trenutku? U područjima vlasti dopustili su devojčicama pohađanje škole. No, samo na temelju talibanskog programa. Zato i sada možemo očekivati da će njihov način vladanja biti oštar i suprotan liberalnoj demokratiji kakvu želimo i živimo na Zapadu. Gde će biti njihov prag netolerancije, ubrzo ćemo saznati, navodi Jutarnji.

Ranije, talibani nisu vodili brigu o državnosti i institucijama. Nakon što su zemlju osvojili na prepad, bilo je puno teže njome upravljati. Prema njihovim izjavama očekuje se da će ovaj put biti bolje organizovani te će bolje upravljati nego što su to činili za vreme prve vladavine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani nisu vodili računa o državnosti i institucijama

 

Trenutno ne nude prelaznu vladu jer bi to bio korak unatrag, ali možda će biti pragmatični da ostave neka ministarstva iz prethodne vlade. Po pitanju međunarodnih odnosa, talibani će primiti razne militante na svoje područje, ali ovoga puta bi ih mogli bolje kontrolisati. Prvi put kada su vladali nisu marili za militante na svojoj teritoriji, a s nekima su i sarađivali. Po pitanju regionalnih odnosa, biće zanimljivo pratiti kakav će biti njihov odnos sa spoljnim sponzorima i koliko će terorisati druge manjine poput Hazara, koji su šijiti.

Trenutno imaju dogovor s Kinom oko ruda i s Pakistanom oko transportnih puteva. Prvi put bili su priznati od nekolicine država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana i Saudijske Arabije. Tada su izgradili samodostatan, izolovani sistem, no sada su svesni da ih većina zemalja neće priznati. Zato žele biti otvoreni, žele sarađivati te sklopiti nove veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ako budu izolovani, teško će razvijati gospodarstvo.

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će način vladanja talibana biti oštar i suprotan demokratiji

 

Takođe, bitno je naglasiti da nije celi Avganistan pao. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, severoistočno od Kabula, koja je glavno uporište otpora talibana. Talibani ni tokom prve vladavine nisu mogli poraziti tih pet posto teritorija. Severni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

- Oni se ni sada neće predati i biće glavni pokret otpora unutar Avganistana. No otvoreno pitanje ostaje koliko će imati snage i koliko će biti potpomognuti da se bore od strane međunarodne zajednice - ispričao je Robert Mikac, bivši komandant u Avganistanu, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, stručnjak za bezbednosna pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading