AMERIKANCI, SPASITE NAS, OVDE ĆE NAM SEĆI RUKE I NOGE! Zastrašujući krici očajnih Avganistanki odzvanjaju sa aerodroma u Kabulu! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očajne Avganistanke na najnovijem snimku kroz suze preklinju američke vojnike da im pomognu da napuste Avganistan. koji su od nedelje zaposeli talibanski militanti i prete uvođenjem najstrožeg šerijatskog zakona.

Foto: printscreen

Zastrašujući krici žena odzvanjaju sa aerodroma u Kabulu 

Potresni video-snimci iz avganistanske prestonice Kabula ne prestaju da se šire društvenim mrežama nakon što su tu zemlju u nedelju zaposeli talibanski islamski militanti i zapretili ponovnim uvođenjem strogog muslimanskog šerijatskog zakona, a na jednom od njih vidi se grupa očajnih žena sa aerodroma u glavnom gradu kako mole američke vojnike da ih spasu i evakuišu iz zemlje. 

- Molim vas, vodite nas, ovde će nam seći noge i ruke - vrište one na video-zapisu dok istovremeno sa paničnim strahom u očima gledaju kroz rešetke koje odvajaju aerodromsku čekaonicu od terminala. 

 

Snimak je podeljen na hiljade puta na Tviteru i upucen je apel svima, koji su u mogućnosti, da pomognu.

- Bolan snimak avganistanskih devojaka na aerodromu u Kabulu. One mole američke trupe da im dozvole da napuste Avganistan - navedeno je u opisu Tvita.   

Inače, portarol talibana Zabihula Mudžahid je tokom jučerašnjeg prvog obraćanja svetu, nakon što je njegova organizacija zaposela Avganistan, rekao da će u zemlji biti garantovana sva prava ženama, ali u okviru šerijatskog zakona. Takođe, dodao je da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.

Ipak, Avganistanke znaju šta znači talibanski šerijatski zakon - školovanje samo do 12. godine, a nakon toga sledi udaja. Zabranjen im je izlazak napolje, osim u izuzetnim situacijama i samo u pratnji muškaraca, obaveza im je da nose burke, što znači potpunu pokrivenost tela, uključujući i lice, pri čemu bilo koji muški član porodice ima pravo da ženu, sestru, ćerku, kazni po sopstvenom nahođenju za i najmanju stvar koja se smatra prestupom. Dozvoljeno je čitanje samo Kurana, dok se zabranjuju sve druge aktivnosti, pa i slušanje muzike. 

Tokom talibanske vladavine od 1996. do 2001. na hiljade žena je javno kamenovano, osakaćeno ili obešeno zbog prestupa za koje nikada nisu postojali dokazi, bilo je dovoljno samo svedočenje jednog muškarca.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading