APOKALIPTIČNE SCENE IZ ATINE! Izgorele kuće, vozila i kućni ljubimci, premijer očajan: OVO JE NOĆNA MORA, LJUDI, NE IZLAZITE!

Autor: Republika

Svet

04.08.2021

15:18

Zastrašujuća vatrena stihija ostavila je pustoš u severnim predgrađima grčke prestonice Atine, a građani su upozoreni da ne izlaze iz svojih kuća zbog opasnih čestica ostalih u vazduhu nakon požara.

Tanjug/AP

Vatrena stihija ostavila je iza sebe stravične scene u pregrađu Atine

Grčki vatrogasci svim silama pokušavaju da obuzdaju zastrašujući požar u severnim predgrađima Atine jer se strahuje da bi vatrena stihija, koja je iza sebe već ostavila nezapamćenu pustoš, svakog trenutka mogla da se razbukti zbog ekstremno visokih temperatura i vrelog vetra.

Na periferiji grada vlada noćna mora. Glavni prioritet je spasiti živote ljudi - poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon što je obišao pogođeno područje.

Tanjug/AP

Potresno, mnogima su u požaru izgoreli ljubimci

Od rane zore u gašenju požara učestvuju i helikopteri i avioni. Vetar je oslabio i vatrogasne brigade nastoje da iskoriste to zatišje.

- Nadamo se da ćemo požar staviti pod kontrolu pre nego što vetar ponovo počne da duva - rekao je vođa vatrogasne brigade za državnu televiziju.

Zasad nema dojava o žrtvama, a dan ranije je evakuisano nekoliko naselja.

Tanjug/AP

Vatra i dalje tinja u pojedinim mestima

Zbog gustog dima jutros je u Atini vidljivost smanjena, a u vazduhu se oseća miris paljevine. Pepeo pada po kućama, pa su stanovnici zamoljeni da ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Inače, danas su u grčkoj prestonici ponovo zabeležene izuzetno visoke temperature, više od 43 stepena Celzjusovih, a meteorolozi upozoravaju da će se nesnosne vrućine produžiti do kraja vikenda.

 

 

Požari su, takođe, planuli na ostrvu Eviji, na poluostrvu Peloponezu i ostrvijma Kos i Rodos.

Do utorka uveče u Grčkoj je bilo 40 aktivnih požara.

Komentari (0)

Loading