(FOTO) NEMAČKA POD VODOM, AMERIKU GUTA VATRA! Svet u paničnom strahu nakon ovih potresnih slika: ŠTA SE TO DOGAĐA SA KLIMOM?!

Autor: Republika

Svet

15.07.2021

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremni vremenski uslovi zabeleženi su u Evropi, gde su u Nemačkoj poplave ubile najmanje 20 osoba, dok na drugoj strani sveta, u SAD, besne šumski požari koji gutaju sve pred sobom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jednu stranu sveta paralisale su stravične poplave, a drugu požari 

Zastrašujuće fotografije poplava koje su opustošile zapad Nemačke obišle su čitav svet prethodna dva dana, a sve je posebno potresla činjenica da je u mestu Šuld u regiji Ajfel, na granici prema Belgiji i Luksemburgu, tokom prethodne noći zbog bujice urušeno šest kuća, pri čemu je nestalo 30 ljudi, dok je zasad potvrđeno da je stradalo oko osoba, dok se za ukupno 70 traga.  

Istovremeno, na drugoj strani sveta, u američkoj državi Oregon, vatrena stihija danima guta sve pred sobom, uništivši više od 80.000 hektara površine i natervaši na stotine ljudi da napuste svoje domove.  

- Ovo mi je prvi šumski požar koji sam doživela i to je zastrašujuće. Ne znate da li ćete biti među onima kojima će požar progutati kuću ili ćete gledati kako nestaje komšijin dom. A najgore je što ništa ne možete da učinite - izjavila je jedna od evakuisanih stanovnica iz Oregona.

Takozvani "Bootleg Fire", koji se širi Oregonom, dosad je uništio 21 kuću, a još 1.926 objekata je ugroženo.

Ove požarne sezone zabeleženo je 60 velikih vatrenih stihija u 12 saveznih država, a opožareno je 404.680 hektara površine.

 

 

Što se tiče Nemačke, najteža situacija je u saveznim pokrajinama Poranje-Falačka i Severna Rajna Vestfalija, gde je nakon obilnih kiša poslednjih dana, a naročito u poslednjih 24 sata, došlo do izlivanja brojnih potoka i reka.

U mestu Šuld se nekoliko kuća nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci još rade na spasavanju 50-tak osoba koje su se popele na krovove kuća. Osim toga, bujica je za sobom ostavila neviđenu pustoš, uništila čitave objekte, čupala stabla iz korena, nosila automobile, izazvala klizišta. Pod vodom je ostalo na stotine kuća.    

 

 

Takva situacija s ekstremnim vremenskim prilikama izazvala je ozbiljnu zabrinutost širom sveta da se sa klimom zaista događa nešto loše, a brojni naučnici su upozorili da klimatske promene i te kako uzimaju svoj danak. 

Prethodnih dana je ekstremna vrelina bukvalno paralisala zapad SAD, gde su u Kaliforniji izmerene temperature i do plus 47,5 stepeni Celzjusovih, dok je Dolina smrti na tom području bila najtoplija tačka na planeti sa rekordnih 56 stepeni. 

Esktremno visoke temperature zabeležene su i na potpuno neverovatnim mestima, poput Sibira, ali i Antarktika, gde su one dostizale i više od 10 stepeni, što je za ta područja izuzetno neuobičajeno. 

 

    

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading