(VIDEO) GORI AMERIKA NA PLUS 55 STEPENI! Stradalo dvoje ljudi, izgorelo više od 20 kuća, vatrogasci nemoćni: OVO SU SCENE APOKALIPSE!

Autor: Republika

Svet

12.07.2021

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreli talas nastavlja da zadaje zastrašujuće probleme stanovništvu zapada SAD, a posebno vatrogascima koji ne mogu da obuzdaju požare širom Kalifornije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vatrogasci nemoćni pred vatrenom stihijom koja besni u Kaliforniji 

Stravične scene sa zapada Sjedinjenih Američkih Država obišle su čitav svet nakon što je taj deo planete pogodio zastrašujući toplotni talas, pa su temperature na pojedim tačkama u Kaliforniji dostigle i plus 55 stepeni Celzjusovih, dok je u požarima koji danima besne zbog jezivog, vrelog vetra, život izgubilo dvoje vatrogasaca. 

Prema navodima BBC, požar je u Kaliforniji uništio najmanje 20 kuća, a preti da izazove još veću katastrofu jer je nemoguće staviti ga pod kontrolu. 

- Vatrogasci daju sve od sebe, život im je u opasnosti. Dvojica su stradala u Arizoni kada im se srušio avion dok su pokušavali da ugase požar - prenose lokalni mediji i navode kako su vlasti naredile evakuaciju stanovništva. 

Inače, vatrogasci kažu da je vazduh toliko suv da voda koja se ispušta iz aviona ispari pre nego što dotakne zemlju, a stvar dodatno pogoršavaju konstantno visoke temperature koje će, kako predviđaju meteorolozi, ostati takve i u narednom periodu. 

U pojedinim delovima Kalifornije, posebno u Dolini smrti, pustinjskom delu te američke države, temperatura je u najtoplijem delu dana dostizala i 56 stepeni Celzjusovih, dok je u Las Vegasu već danima 47,2 stepena.

- Dolina smrti je tokom vikenda bila jedno od najtoplijih mesta na planeti tih dana - istakli su američki mediji. 

Inače, već nekoliko nedelja su tokom trajanja opasnog toplotnog talasa u SAD zabeležene na stotine iznenadnih smrti i sumnja se da su povezane upravo s vrućinama.

Stručnjaci iz evropskog programa posmatranja Zemlje predviđaju da će klimatske promene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, poput velikih vrućina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading