VRELI TALAS POGODIO I ANTARKTIK! Na najhladnijoj tački na planeti izmerena REKORDNO VISOKA TEMPERATURA!

Autor: Republika

Svet

03.07.2021

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su prethodnih dana rekordno visoke temperature zabeležene na različitim tačkama na planeti, isto se dogodilo i sa jednim od najhladnijih mesta na Zemlji - Antarktiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Led na Antarktiku ubrzano se topi poslednjih godina  

Toplotni talas koji je ovih dana pogodio mnoge delove naše planete nije zaobišao ni, verovali ili ne, najhladniju tačku na Zemlji, Antarktik, gde je Svetska meteorološka organizacija (WMO) u petak tabeležila novu rekordno visoku temperaturu. 

Naime, dosadašnji rekord je držala temperatura iz 2015, 17,5 stepeni Celzjusovih, a sada je izmerena neverovatna temperatura od čak 18,3 stepena. 

- Antarktičko poluostrvo (severozapadni vrh blizu Južne Amerike) jedna je od regija koja beleži najveće zagrevanje na planeti, gotovo tri stepena Celzjusovih tokom proteklih 50 godina. Taj novi temperaturni rekord u skladu je s dosad zabeleženim tokom klimatskih promena - kazao je šef WMO Peteri Talas, dok je Aleksander Hauman sa Univerziteta Prinston upozorio na ubrzano topljenje leda i povećanje nivoa mora. 

- Antarktički ledenjaci i ledene kape posledica su snežnih padavina, a otapaju se u okean u blizini kopnenih obala. Njihovo pojačano otapanje utiče na nivo mora - istakao je on i naglasio kako na zapadnom Antarktiku u proteklih 30 godina dolazi do pojačanog otapanja i to bržeg od bilo kog većeg otapanja leda zabeleženog od poslednjeg ledenog doba. 

- Međutim, još ne znamo tačno na koji je način, i da li je uopšte, to pojačano otapanje povezano s klimatskim promženama izazvanim ljudskim delovanjem - podvukao je Hauman.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading